dissabte, 12 de desembre del 2009

ESPLUGUES...DECIDEIX? (3)

Albert B. i R. ha escrit:

Els de Barcelona tindrem la sort de gaudir de la consulta el dia 25. Us deitjo molta sort a la gent d'Esplugues i ànims per a tirar-la endavant! Que es porti a terme una consulta en aquells municipis teòricament més contraris a l'independentisme afegeix un plus de dificultat i alhora de mèrit a qui ho tira endavant.

ESPLUGUES...DECIDEIX? (2)



Si nosaltres tenim la paraula, jo diria Sí a "Esplugues Decideix!", entesa com una plataforma adreçada l'exercici del dret nacional d'autodeterminació. I amb l'objectiu de treballar per superar els obstacles que presenta la convocatòria d'una Consulta sobre la Independència dels Països Catalans a Esplugues: cost econòmic, manca d'infrastructures, indiferència política, hostilitat institucional. Evidentment, el que no s'ha de fer mai és posar el carro davant dels bous. Ara, el que cal és DECIDIR SI ESPLUGUES DECIDEIX.

Jo decideixo que sí, i als condicionants abans dits, hauria d'afegir la meva disponibilitat limitada (seré a Esplugues per Nadal i Cap d'Any, però no de forma permanent fins passat el 10 de febrer). I ja em suposo que d'altres interessats tindran uns altres impediments. També no hem d'angoixar-nos amb la qüestió de la "data límit". El 25 d'abril que han dit a Barcelona o a Girona no és cap data límit. La data també l'hem de decidir nosaltres (i decidir si hi ha data, és clar), però només en la mesura que es faci una avaluació completa dels obstacles generals esmentats.

divendres, 11 de desembre del 2009

ESPLUGUES... DECIDEIX? (1)

Escrivíem el passat dia 5, en referència a les consultes del 13 de desembre... Podrem dir que hem guanyat si aconseguim que se celebrin consultes a les grans capitals i, sobretot, a l’àrea metropolitana de Barcelona. Podrem dir que hem guanyat si aconseguim que la nostra comarca, el Baix Llobregat, se sumi a aquesta onada de consultes populars per la independència...

El Papiol celebrarà la consulta el proper dia 13. Molins de Rei ja té confirmada data: el 28 de febrer. Cornellà està al caure. Sant Just ja ha engegat motors i el proper 19 de desembre faran la primera trobada informativa. Barcelona també ha creat ja la plataforma que ha d’organitzar la consulta a la capital de Catalunya.

I Esplugues?

El mes de setembre, poc després del referèndum d’Arenys de Munt, ERC va presentar una moció per celebrar una consulta a Esplugues. Com es podia preveure donada la correlació de forces polítiques presents al Consistori, la moció va ser rebutjada. És evident que si volem que hi hagi una consulta popular a Esplugues sobre la independència de Catalunya, la iniciativa ha de partir de la societat civil, de les entitats, del món cultural i associatiu espluguí.

És viable ara per ara una consulta d’aquest tipus a Esplugues? Sens dubte, la situació sociopolítica del nostre poble fa que no sigui una cosa fàcil. Ara bé, mai no ho sabrem si mai no ho intentem.

No podem, però, fer volar coloms. Hem de tocar bé de peus a terra i tenir molt en compte uns condicionats previs i indispensables per al bon funcionament d’una futura plataforma a Esplugues. Uns condicionants que cal tenir molt presents abans de crear qualsevol mena de grup promotor de la consulta.

1. Pluralitat i independència. La Plataforma ha de ser d’ampli espectre; gent diversa procedent d’àmbits diversos, sense exclusions de cap mena. Els components han de formar part de la plataforma a títol personal i no com a representants de partits o entitats que, en tot cas, hi podran col·laborar donant-hi suport i ajuts diversos.

2. Pressupost econòmic. Cal elaborar un petit estudi econòmic del cost de la campanya per tal de comprovar que podrà ser assumit per la futura Plataforma.

3. Infraestructures. Per poder celebrar la consulta caldrà disposar d’una infraestructura adequada de locals i també d’un nombre de persones (força elevat) que col·laborin en totes les tasques de preparació, coordinació i celebració de la consulta.

4. Assessorament. Abans d’iniciar res, caldrà disposar de l’assessorament necessari de part de persones que hagin treballat en les campanyes anteriors del 13 de desembre.

Si no ens veiem amb cor de superar aquests condicionants previs, seria preferible no tirar endavant la convocatòria.

Esplugues decideix? Nosaltres tenim la paraula.

dijous, 10 de desembre del 2009

RES MÉS...

"És la nostra llengua. Som un país que tenim una llengua pròpia i, quan sortim, els que la parlem la fem servir. Res més"

Paraules de l'entrenador del F.C. Barcelona, ahir, a la roda de premsa posterior al partit, responent a una pregunta dels periodistes ucraïnesos. Les paraules que han despertat els aplaudiments dels periodistes ucarïnesos, país en què són sensibles a la qüestió de les minories lingüístiques.

dimecres, 9 de desembre del 2009

CATALUNYA DECIDEIX (3)

Article d'en Dídac López (CAL d'Esplugues) sobre els referèndums del dia 13 de desembre:

Cap por a perdre...

I avui hem sabut que es basteix "Barcelona Decideix!", plataforma que vol fer la Consulta sobre la independència al municipi de Barcelona el proper 25 d'abril (el diumenge després de Sant Jordi). Mentrestant, al Papiol i a Sant Cugat del Vallès faran la consulta aquest diumenge. I el 28 de febrer, serà el torn de Molins de Rei. A Cornellà de Llobregat es prepara la creació de "Cornellà Decideix!". Som envoltats!

És cert que Esplugues de Llobregat fou un dels primers llocs on es rebutjà una moció municipal de suport. Aquest precedent, en certa manera, ens deslliurava una mica, en tant que, des de Decidim.cat, per exemple, es considerava que la moció havia de precedir la consulta. Però ara mateix, el moviment de les Consultes ja es concep en ell mateix com un exercici del dret d'autodeterminació. Dels municipis esmentats del nostre entorn, Esplugues i l'Hospitalet són els que tenen una situació més desfavorable de cara a la participació. No sé quina és la situació ara mateix a Sant Just Desvern o a Sant Feliu de Llobregat.
"Esplugues Decideix!", naturalment, ha de ser el fruit d'una preparació prèvia. Cal veure quines reticències poden mostrar sectors que hi podrien ser propicis. També és fàcil parlar quan no seré a Esplugues fins al mes de febrer. Però el moviment de les Consultes no té cap data de caducitat en el 25 d'abril (com, potser, alguns voldrien).

dimarts, 8 de desembre del 2009

LLIBERTAT, DIGNITAT

Llibertat, dignitat. Aquest és el títol de l'article de Joan Solà, filòleg i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes al diari AVUI.
Joan Solà... com sempre, contundent, senzill, clar i didàctic posa una vegada més el dit a la nafra i diu les coses tal com són:

"...fa tres segles que el meu país està sotmès per l'Estat espanyol, en tots els sentits, econòmic, cultural, lingüístic, polític. En diuen democràcia, però és una dictadura dels que encara tenen -després de tants anys!!- el control de tot el país, imposant una cosa tan simple com les majories [...] Ens trobem, doncs, en un moment dolç d'esperança: només reaccionant, només tirant endavant de cara al futur, només engrescant la joventut i tots els immigrats en un projecte progressiu i clarament català, només així els ciutadans de Catalunya deixarem de sentir-nos subordinats a ningú, inferiors a ningú, escarnits per ningú."

diumenge, 6 de desembre del 2009

CATALUNYA DECIDEIX (2)

I cap por a perdre... cap ni una...

El millor exemple el tenim al Québec on, el 1980, va tenir lloc la primera consulta en què els independentistes van sortir derrotats quan es van quedar en el 40,5% de vots favorables. Un poble, però, té dret a autodeterminar-se sempre i això és el que van tornar afer els quebequesos el 1995. El resultat va ser estretíssim i els vots favorables a la independència van arribar a ser el 49, 6%. Malgrat tornar a perdre, va quedar demostrat que el moviment independentista del Qúebec anava en augment i que estan disposats a intentar-ho de nou quan la situació els sigui més favorable.

Clar que això està passant al Canadà, un país que reconeix el lliure dret a l’autodeterminació, un dret, val la pena insistir-hi, que no té cap data de caducitat i que es pot exercir de manera continuada sempre que el poble ho desitgi.

La clau, doncs, està en l’acte mateix d’autodeterminar-se. Pere Martí, en un article titulat “Quan perdre seria guanyar” enfoca molt clarament la qüestió: “A Catalunya ara com ara no hi ha consens sobre la resposta (la independència), però sí que sembla més fàcil, segons la majoria d’enquestes, un consens a favor de preguntar. De fet, per estar d’acord a preguntar només cal ser demòcrata, no cal ser ni independentista, ni espanyolista ni federalista. Hi estan d’acord els que votarien que sí,
però també els que votarien que no, si són demòcrates.”
Només aquells que no creuen en la democràcia ni en la llibertat poden estar contra el dret d’un poble a manifestar la seva opinió i a decidir el seu futur.