divendres, 29 de febrer del 2008

VOLEM UN CAT... NO UN .es

Ens fem ressò de la campanya engegada per en Francesc Gelabert (web De tot i més) mitjançant el web VolemUnCATnoun.es
Es tracta de protestar contra "el regal" que el Govern espanyol ha volgut fer als joves dos mesos abans de les eleccions. El regal consisteix en un domini .es per a tots aquells que tinguin menys de trenta anys. Evidentment, la subvenció només és vàlida per al domini .es i en resta exclòs el nostre .cat.
Podeu llegir de què va tot plegat i adheriu-vos-hi. I, si teniu menys de trenta anys, la proposta és que adquiriu un d'aquests dominis i que el redirigiu a la campanya.

dijous, 28 de febrer del 2008

EL PAÍS DELS ESVORANCS (XXI)...0 L'AIGUA PERDUDA

Esvorancs....i fuites.

Ja sabem que la culpa de tot la tenim nosaltres, els ciutadans. Culpables d’incivisme, culpables d’imprudència quan conduïm, culpables de córrer massa amb el cotxe, culpables de no utilitzar l’esplèndida xarxa de transports públics de què disposem; culpables de no anar en bicicleta a treballar; culpables de fumar; culpables de beure; culpables d’educar malament els nostres fills; culpables de malgastar; culpables de no reciclar; culpables de deixar perdre el català; culpables de voler ser independents; culpables de no creure els nostres polítics; culpables de no anar a votar... i, evidentment, culpables de malbaratar un recurs tant imprescindible com és l’aigua.

Ens han ficat tan endins el sentiment de culpa que ens ho hem arribat a creure i, com si d’una penitència i redempció es tractés, ens llancem a fer cas de totes les campanyes i a obeir cegament totes les recomanacions amb què els pares –i mares- protectors del poble ens bombardegen un dia sí i un altre també.
Deprimits, doncs, acabem reciclant, anem en bicicleta, no fumem, no bevem, no passem de 80, estalviem aigua de les mil maneres possibles... i, oh, sorpresa!, ara ens arriba una notícia que ens alleugereix aquest feixuc sentiment de culpabilitat que arrosseguem: resulta que una canonada d’aigua que travessa Badalona té un fuita des de fa tres anys i continuarà així, pel cap baix, un any més. L’Ajuntament de Badalona i la Generalitat durant aquests anys s’han dedicat a acusar-se mútuament i poca cosa més. El cabal d’aigua que es perd diàriament és de 430.000 litres diaris, segons l’Ajuntament i de 216.000 segons la Generalitat. Sembla el mateix ball de xifres que es dóna a les manifestacions populars. De moment, pel que sembla, la Guàrdia Urbana no ha donat cap xifra al respecte.

430.000 litres diaris representen, en el tres anys que fa que dura la cosa, un total de 473 milions de litres llençats al mar. 473.000.000 de litres llençats!

I mentrestant, el ciutadà anònim, ja dependent del Prozak i del Tranquimazin, observa amb tristor com la planta del menjador se li va marcint perquè ja fa dies que no la rega com caldria.

El país se’ns escola a través dels esvorancs i de les fuites. Potser també n’acabarem sent nosaltres els culpables.

dilluns, 25 de febrer del 2008

EL PAÍS DELS ESVORANCS (XX)...O PALAU I FABRE A MADRID


Avui dilluns, es faran els actes en memòria de l'escriptor Josep Palau i Fabre. Grans manifestacions de dol i personatges de tot tipus i nivell: el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, el delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, el president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho i, fins i tot, la màxima autoritat catalana, el president de la Generalitat, José Montilla.

Els mitjans de comunicació, diaris, televisions, ràdios, n'aniran plens de biografies, cites, recordatoris al personatge i a la seva obra.

Mentre tot això passa, curiosament, El príncep de les tenebres, una de les seves obres compresa dins el cicle teatral de de Don Joan, ha hagut d'estrenar-se a Madrid i en castellà.

En aquest nostre país dels esvorancs, de vegades, el verb esvorancar el conjuguem nosaltres mateixos.
Paraules encar, paraules;
cada vegada més blanques,
cada vegada més aire,
cada vegada més altes.

diumenge, 24 de febrer del 2008

EL PRESIDENT COMPANYS A "LA CLAU DE LA NOSTRA HISTÒRIA"

El proper dijous 28 de febrer, a les 22h per ETV Llobregat, el programa LA CLAU DE LA NOSTRA HISTÒRIA girarà a l’entorn de la figura del president de Catalunya Lluís Companys i Jover.

El president Companys és un dels personatges més importants i segurament més controvertits que ha donat la nostra història més recent. Un home que va presidir el nostre país en una època convulsa i extremadament difícil. Un personatge històric que ha estat superat per la seva pròpia mort, que l’ha convertit en un dels mites del nacionalisme d’esquerres.

Jaume Marfany conduirà el programa que comptarà amb els següents convidats:

En Carles Llorens i Vila. Llicenciat en filologia catalana i ha cursat un doctorat en història moderna. Ha treballat com a periodista a la premsa comarcal i també a la barcelonina. Actualment és secretari de relacions internacionals de CDC i autor o coautor de llibres de reflexió política i d’història, entre altres: Sunyol, l’altre president afusellat.

Robert Surroca i Tallaferro. Documentalista. A finals dels anys cinquanta va ingressar al Front Nacional de Catalunya on va ser responsable de l’aparell clandestí del grup. Va col·laborar en la redacció de la biografia del president Macià editada pels exiliats del Front i en els opuscles publicats a El Correo Catalán titulats Històries de la clandestinitat. Ha recopilat tots els poemes dedicats al president Companys en un llibre titulat Catalunya a Companys. Ha col·laborat en diverses publicacions com Diari de Barcelona, El Maresme, l’AVUI, El Temps, El Llamp i l’Avenç. És cofundador del Grup per a l’Anul·lació del Procés al President Lluís Companys.

Joan Tardà. Llicenciat en Filosofia i Lletres i professor de secundària. Vinculat als moviments reivindicatius ciutadans i de dinamització cultural. Autor de diversos llibres de recerca històrica sobre el Baix Llobregat i sobre la ciutat de Cornellà. Va ser militant del PSUC, de Nacionalistes d’Esquerra i del Comitè de Solidaritat amb els Patriotes Catalans de Cornellà. Regidor per ERC a l’Ajuntament de Cornellà fins al 2004 i actualment és diputat per ERC al Congrés dels diputats.

El programa es remetrà el dimarts 4 de març, a les 16.30 h i el dimecres 5 de març, a les 02.00 h.