divendres, 25 d’abril del 2008

BALL DE DIABLES D'ESPLUGUES


El Ball de Diables d'Esplugues de Llobregat fa temps que està treballant en una pàgina web molt interessant i necessària.

Us reproduïm el text que hem rebut des de l'entitat:

La nostra pàgina web té el doble objectiu de fer pedagogia sobre els Balls de Diables i fer difusió de l'existència de la nostra colla. La pàgina està feta recolzant-se en el treball presentat per Ramon Vallverdú Albornà anomenat "Foc en Dansa" tant en l'estructura que utilitza per descriure els Balls de Diables com en forces textos i definicions, que per la claredat i concreció hem cregut incloure en la pàgina.

A excepció dels textos de Ramon Vallverdú, els altres escrits estan fets des de l'òptica que alguns membres del nostre Ball tenen sobre la realitat que els envolta i no tenen cap pretensió de ser estudi rigorós ni científic, es tracta de donar una altra visió col·lectiva.

Des de la CAL d'Esplugues animem a tothom a visitar i fer ús d'aquest nou web:

dimecres, 23 d’abril del 2008

PREMIS JOAN COROMINES: ETV LLOBREGAT

ETV Llobregat, premi per a la iniciativa local en favor de la llengua i la cultura catalanes.

ETV neix el 24 de setembre de 1985, però no és fins al 21 de setembre de 1986 que comença fer emissions regulars. Al llarg d'aquesta 17 anys d'existència sempre ha mantingut els trets i principis fonamentals dels seus orígens: servei públic, pluralisme informatiu, normalització lingü´sitca, potenciació dels senyals d'identitat, particpació ciutadana, impuls de l'associacionisme i el voluntariat i, finalment, escola de formació professional.
ETV parteix de la idea que la televisió local ha de servir com a eina de normalització i potenciació de la llengua catalana enfront de la invasió d'altres llengües que patim des de les altres cadenes televisives, des de l'anomenada "televisió sense fronteres" i la globalització.
La televisió local potencia tots aquells valors, tradicions i constums que ens identifiquen com a país i que fan que els ciutadans del Baix Llobregat se sentin pertànyer a un mateix col·lectiu.
ETV vol aconseguir que els ciutadans se sentin part de la vida de la comarca i del seu entorn. No d'una manera anònima, o mitjançant una realitat llunyana, sinó amb formes dinàmiques que facin de la televisió l'eina i no l'objectiu que ens ha de permetre arribar més fàcilment a un dels objectius principals: potenciar la llengua, la cultura i les tradicions.

PREMIS JOAN COROMINES: EMPRESA MORITZ

Moritz, Premi per la trajectòria de l'empresa en favor de la llengua i la cultura catalanes.
Louis Moritz va arribar a Barcelona el 1851 i va entrar en contacte amb una petita fàbrica de cervesa del Raval i el 1856 ja n'era el propietari. Des de sempre va mostrar el seu compromís social amb Barcelona i Can Moritz, com era conegut popularment, va ser un local de referència durant molts anys a la ciutat.

Una vegada superada la postguerra civil, Moritz va demostrar el seu compromís amb la recuperació dels moviments cívics, tot patrocinant actes públics com concerts, festes, esdeveniments esportius, etc.

Després de la mort del fundador, el 1920, els seus hereus van modernitzar l'empresa i hi van fer grans inversions. Més recentment, el 2004, els rebesnéts de Louis Moritz van reprendre el negoci i van rellançar la marca, alhora que recuperaven el mateix espai on hi havia la fàbrica del segle XIX.

El seu compromís amb la llengua és del tot vigent i així, avui dia, podem seguir gaudint del sabor d'una bona cervesa etiquetada en català.

PREMIS JOAN COROMINES: ISABEL-CLARA SIMÓ

La CAL d'Esplugues, conjuntament amb el secretariat nacional de la CAL i amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Esplugues i del Centre l'Avenç, us convida a l'acte de lliurament dels Premis Joan Coromines 2008.

La celebració tindrà lloc el proper dissabte dia 26 d'abril, a partir de les 8 del vespre, a la sala Joan Brillas del Centre Cultural l'Avenç, d'Esplugues de Llobregat. Podeu veure el programa si cliqueu aquí.

Des d'aquest bloc volem fer una síntesi dels premiats d'enguany:

Premi a la trajectòria personal en favor de la llengua i cultura catalanes a Isabel-Clara Simó.

Nascuda a Alcoi, la Isabel-Clara Simó es va llicenciar en Filosofia a la Universitat de València i es va dedicar a l'ensenyament. De catedràtica d'institut va passar a exercir durant quatre anys a la Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Pompeu Fabra. Va obtenir el doctorat en Filologia Romànica i es va examinar a Barcelona de les assignatures de la carrera de Periodisme, que va exercir des de l'any 1972 fins al 1983, dirigint el conegut setmanari Canigó. ctualment col·labora en diversos mitjans de comunicació i és columnista del diaria AVUI.
Ha estat guardonada, entre d'altres, amb el premi Sant Jordi 1993 per La salvatge. Va ser delegada del Llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El 1999 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi. L'any 2001 rep el premi Andròmina pel llibre Hum... Rita!: L'home que ensumava dones i el 2004 el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en la seva modalitat d'assaig, per, En legítima defensa.

L'any 2007 li ha estat concedit el premi Ciutat d'Alzira per la seva darrera obra El meu germà Pol.

ROSES... LLIBRES... I....

Sant Jordi....

Roses i llibres...

Malauradament, només un 15%, o el que és el mateix, només un de cada set llibres que es comprin avui serà en català.

Més encara... i perquè serveixi d'exemple... Si voleu comprar el segon llibre de Carlos Ruiz Zafón (la continuació de L'ombra del vent), no el busqueu en català, no s'hi esforceu, només el trobareu en castellà. La versió traduïda a la nostra llengua apareixerà, si tot va bé, d'aquí a dos mesos. Segons diu l'autor "per garantir-ne una versió més reeixida" (!!)
Roses... llibres... i.. bona feina!