divendres, 5 d’octubre del 2007

L'ENEMIC A CASA...

Continuen sense parar els atacs i el menyspreu envers la llengua del país.

Primer cas. La col·laboradora de Catalunya Ràdio, Cristina Peri Rosi. ¿Podria dir-nos aquesta senyora si a Uruguai, d'on és ella, ens podríem passar trenta-tres anys sense aprendre el castellà i, a més, guanyar dines fent tertúlies a la ràdio nacional?
No patiu, però. Sembla ser que el director de Catalunya Ràdio ja li ha presentat les seves disculpes; la deixarà tornar i, a més, li permetrà que escolli el programa on vol col·laborar. No sabem, però, si també li apujarà els seus emoluments. Ah! Presidència de la Generalitat també hi ha intervingut... Tot un detall amb qui no s'ha molestat durant trenta-tres anys en aprendre la llengua del país.
Segon cas. La magistrada Ana Ingelmo imposa el castellà durant el judici pels fets de la Patum. Va invocar "el derecho de los acusados..." I els nostres drets lingüístics? I el dret a usar la llengua pròpia i oficial del país? ¿Es poden passar pel forro lleis del poder judicial, estatuts i el que els vingui de gust?

Tercer cas. "La nostra" continua fent de les seves. La introducció subtil del castellà és cada vegada més gran i flagrant. El darrer cas: Vendelplà i la Masia. Fins quan i fins on arribaran? (Llegiu l'article de Directe.cat)

Mentre tot això passa, Catalunya no jugarà cap partit el 14 d'octubre...
El Comissionat d'Universitats ha assegurat que ningú pateixi, que no s'han plantejat fer cap prova lingüística perquè els estudiants espanyols de fora de Catalunya puguin accedir a les universitats catalanes...
Una avaria al sistema d'electrificació va obligar a suspendre el servei ferroviari que uneix l'estació de França amb l'aeroport del Prat, i va provocar retards de més de vint minuts en els trens de la línia C-2 i els de mitjana i llarga distància.

L'enemic a casa...
Demà, però, toca CORRELLENGUA!

LLENGUA, CULTURA I LLIBERTAT!





dimecres, 3 d’octubre del 2007

SORPRESA, SORPRESA...!!!

Sorpresa, sorpresa...!!!

Quina sorpresa!!! Iberia ha estat l‘afortunada en la concessió de la T-sud.

Sorpresa, sorpresa...!!!

Quina sorpresa!!! L’únic partit que va felicitar-se del resultat va ser el PSC.

Sorpresa, sorpresa...!!!

Quina sorpresa!!! Tot continuarà igual. Tot centralitzat per un compañía que ja fa temos que va decidir plegar veles de Barcelona i va decidir retirar-se a la capital del reino. Oh, sorpresa!!! Continuarem, entre altres coses, sense un Prat transoceànic.

Sorpresa, sorpresa...!!!

6 D'OCTUBRE: CORRELENGUA

El dissabte 6 d'octubre la flama del Correllengua 2007 arrribarà a Esplugues de Llobregat.

La CAL d'Esplugues, amb la col·laboració de les Entitats i Colles, ha preparat tot un seguit d'actes per reivindicar una vegada més, d'una manera relaxada, lúdica, però ferma i decidida, el ple reconeixement de la unitat de la llengua catalana, l’oficialització a tot el territori i el foment d’uns hàbits interpersonals de fidelitat lingüística.

A les 6 de la tarda, doncs, esteu convidats a participar en els VIè. Correllengua d'Esplugues. Els actes s'iniciaran amb la lectura del manifest d'enguany. Des de la CAL hem pensat seria una bona idea que, a partir d'aquest any, la lectura del manifest estigués a càrrec d'un representant de les Entitats que participen i col·laboren en el Correllengua. Enguany, els encarregats de la lectura serà el Grup de Percussió Atabalats.

Tot seguit, hi haurà la intervenció dels organitzadors, la CAL d'Esplugues i la interpretació de l'himne nacional dels Països Catalans, La Moixeranga, interpretada pels Grallers d'Esplugues.
Després, serà el moment del II CHILLOUT LITERARI ABORIGEN, una idea del músic i compositor Marcel Casellas que intenta unir tradició i noves tecnologies, música i poesia i que compta amb la important participació de les Entitats i Colles d'Esplugues. A més, aquesta any, comptem amb la intervenció en el Chillout d'en PAU RIBA.


A les 9, hi haurà el VIè. Sopar per la llengua. A les 10 serà el torn d'en Jaume Arnella amb el seu espectacle 40 anys i un dia.

I, per finalitzar, el concert jove amb l'actuació del grup del Baix Llobregat CRAM.
Les Begudes de la terra ens acompanyaran durant tots els actes. És el moment de tastar la cervesa Glops o la Cap d'Ona; el Desperta ferro!, la pomada, l'aigua de València, la Cabra de Pedreguer, el Burret d'Alcoi, la Mentideta, la Barraqueta, la Negreta o el Mesclat.

dilluns, 1 d’octubre del 2007

LA CULTURA FA LES PERSONES LLIURES

Ens preocupa la nostra identitat, el nostre País, la nostra llengua i la nostra cultura, sense oblidar que som part del Mediterrani i que la riquesa del nostre patrimoni cultural no pot desaparèixer.

Com sempre seguim defensant el compromís amb un país, un idioma i una forma de viure i sentir que conformen la nostra identitat. Si la perdem desapareixerem com a poble.
La cultura fa les persones lliures.

Aquestes paraules formen part de la declaració de principis del grup mallorquí Al-Mayurga. Avui, els Països Catalans estan de dol perquè el cantant del grup, Antoni Roig i Serra, va morir ahir sobtadament.
Antoni Roig va ser un dels membres fundadors del mític grup mallorquí de folk Música Nostra. Després de 10 anys, va abandonar el grup i va participar en el grup Revetlla de Son Ferriol; per poc temps, però, ja que de seguida es va abocar al nou projecte de Al-Mayurga, grup del qual era l'ànima.

En una entrevista al diari digital Tribuna Mallorca, Toni Roig deia que la cultura popular és bàsica per a la integració dels nouvinguts. Era un ferm defensor de la llengua i de la cultura catalanes i també havia destacat pel seu compromís amb la Real i la seva oposició a les obres de l'hospital de So n'Espases.
La cultura fa les persones lliures

UN CURSET DE CATALÀ, SI US PLAU...

Directe. cat publica una notícia sobre el català que fan servir als establiments del Kentuky Fried Chicken.Tot va bé mentre els redactats en català provenen de la central. Suposem que se'n preocupen o que com a mínim es fan repassar els textos que escriuen. Una altra cosa molt diferent és quan visites algun d'aquests establiments. La majoria del personal que t'atén ni parla el català, ni tampoc fa cap esforç per parlar-lo. En el pitjor dels casos, fins i tot tenen problemes de comprensió.

I fixem-nos en la retolació. Les fotografies que publica Directe.cat corresponen al local de la Plaça Francesc Macià de Barcelona. El català està en un procés evolutiu que desconeixíem? O potser es tracta d'un nou dialecte barceloní?
Un curset de català, si us plau! Ni que sigui introductori...

diumenge, 30 de setembre del 2007

MÉS SOBRE LA FESTA MAJOR

Ja seria hora que la llengua present al carrer, i més encara durant els actes de la Festa Major, fos únicament la catalana. Propaganda, cartells, pancartes... tot hauria d'haver estat només en català.

I diem "hauria d'haver estat" perquè ja sabem que no va ser així. I, malauradament, no ens estem referint només a la llengua utilitzada en els actes organitzats per l'Ajuntament, sinó que, per exemple, a les barraques, vam poder veure pancartes diverses redactades en castellà.

Un toc d'atenció, doncs, a la Coordinadora de Barraques... no siguem nosaltres mateixos els que posem pals a les rodes o ens llencem pedres damunt el nostre propi terrat.

LLENGUA, CULTURA I LLIBERTAT!

EN MOLT DE TEMPS...

El president Montilla ha estat clar: l'Estatut de 2006 és el nostre horitzó nacional per molt de temps.

ERC ja sap què pot esperar de la seva aliança tripartita... Esquerra que va votar NO en el referèndum sobre aquest Estatut ara, si continua dins del govern, ja sap que és al màxim que podem aspirar... en molt de temps...

És aquest el carro del "patriotismo social" al qual hem de pujar els independentistes?

Montilla té molt clar què vol i on ha d'anar... Ho té clar, Esquerra?