dissabte, 4 d’octubre del 2008

HOMENATGE NACIONAL A XIRINACS

S'han exhaurit les entrades per a l'homenatge a Lluís M. Xirinacs que tindrà lloc el proper dilluns 13 d'octubre.
Des de la Comissió 100 anys d'estelada, ens ha arribat la informació següent:
L'homenatge nacional a Lluís M. Xirinacs del proper 13 d'octubre es podrà veure en directe a 6 cinemes de Catalunya, des de Palamós fins a Lleida.
Tots aquells que no els hagi estat possible tenir localitat per l´homenatge del proper 13 d´octubre a les 21:00 el Palau de la Música Catalana (co-organitzat per la Comissió del Centenari de l´Estelada) ja que les localitats estan exhaurides, tot i la poca difusió que n´han fet els mitjans de comunicació "oficials", podreu gaudir-ne en directe el mateix dia 13 d´octubre als següents cinemes:
Berga (Berguedà) - Cinemes Catalunya - C/Ciutat,33
La seu d´Urgell ( Alt Urgell) - Cinemes Guiu - Av.Celoria,54
Lleida (Segrià) - Cinemes Rambla - Anselm Clavé,11
Mollerussa (Plà de l´Urgell) - Cinemes Urgell - Navarra,7
Palamós (Baix Empordà) – Cinemes Kyton - Av.11 de setembre,18
Tàrrega (Urgell) - Cinema Majestic- Av.Catalunya,56
Una nació esclava, com un individu esclau, és una vergonya de la humanitat i de l’univers. (Lluís M. Xirinacs)

XAVIER MIR: DIES 125 I 126 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (125 i 126)
xaviermir Vaga de bloc dissabte, 4 d'octubre de 2008 09:27h
Dies 125 i 126 de la vaga.

divendres, 3 d’octubre del 2008

IMMIGRACIÓ I MITJANS EN CATALÀ

Després que el president de l'associació balear Asocolombia deixés anar barbaritats com la que "la immersión lingüística expone nuestros hijos a las drogas" i engegués campanyes anticatalanes com la de "No compres si no entiendes", podem adonar-nos de la perillosa situació que viu la llengua catalana dins del seu propi territori.

Per això, no m'ha estranyat gens ni mica l'estudi que ha fet públic la Universitat Ramon Llull. En aquest informe, s'analitzen les preferències sobre mitjans que tenen els immigrants residents a Catalunya "amb l’objectiu de comprovar en quina mesura els mitjans autòctons (de Catalunya i de la resta d’Espanya) contribueixen a facilitar-ne la integració".

L'informe no diu res que ja no sabéssim o que, com a mínim, no ens teméssim. L’estudi revela que els immigrants, sobretot els procedents de l'Àfrica i d'Àsia, "fan un ús generalitzat de les antenes parabòliques per tal de captar les ràdios i les televisions dels països d’origen". Els llatinoamericans, que són castellanoparlants, són els que més utilitzen els mitjans autòctons. En tots els casos, segons l'estudi, es constata que "quan la llengua del mitjà és el català, el consum entre els immigrants esdevé marginal".
TV3 apareix en una decebedora sisena posició entre les emissores més vistes pels immigrants. Antena 3 és la preferida, seguida de Telecinco, TV1 i Cuatro. Catalunya Ràdio està situada en la desena posició entre lesràdios més escoltades per les persones immigrades.
Tenint en compte la poderosa influència que exerceixen els mitjans audiovisuals pel que fa a comportaments socials, culturals i lingüístics, tenim una altra mala peça al teler pel que fa a la integració dels nouvinguts.
Hi ha un apartat de l'estudi amb el qual estic totalment d'acord. Els immigrants solen fugir de determinats programes en què se'ls presenta amb una imatge distorsionada i estereotipada. Programes en què "es presenta una cara amable de la immigració, amb estrangers plenament integrats".
Els que trepitgem el carrer dia a dia sabem que la imatge que moltes vegades s'ofereix de la persona immigrada, per exemple a TV3, és una imatge manipulada, d'un immigrant totalment adaptat i integrat a la comunitat catalana i que, en tot cas i malauradament, només respon a una petita minoria.
Llengua i política. Llengua i nació. La nostra supervivència com a poble diferenciat depèn, no exclusivament, però si en bona part, que aconseguim fer del català una llengua normal en un país normal.

TORNA "CAL PARLAR DE LLENGUA"

CAL Parlar de Llengua, el programa de la CAL d'Esplugues que des de fa tres anys s'emet per ETV Llobregat, torna a les pantalles el proper dijous 9 d'octubre, en directe, a les 22 h.

Podem dir que CAL Parlar de Llengua és ja un projecte consolidat. Han passat més de tres anys des d'aquell mes de maig de 2005 en què iniciàvem el camí que ens ha portat fins aquí. La llengua als instituts va ser el nostre primer contacte amb la televisió i amb la gent del Baix Llobregat que seguia ETV. Els nostres convidats van ser La Mercè Alert, en Santi Campo i la Carme Junyent.

CAL Parlar de Llengua continua, després de 34 programes, amb la mateixa il·lusió i els mateixos objectius amb què va començar. Un programa que ha estat ideat, produït, dirigit i presentat per la CAL d'Esplugues. Un programa que vol tractar temes diversos, amb continguts i mentalitat de Països Catalans i amb un fil conductor que els uneix: la llengua catalana com a eix central a l'entorn del qual gira cadascun dels programes.

Hem intentat superar-nos en cada nou programa i també hem intentat innovar contínuament. Així, en la 2a temporada, vam donar a conèixer un món llavors força desconegut a Esplugues: el món de la glosa i la cançó improvisada. Amb la valuosa col·laboració d'en Marcel Casellas, van desfilar pel programa els millors artistes especialitzats en aquest gènere. CAL Parlar de Llengua i la CAL d'Esplugues van ser els primers en obrir aquest món tan ric i apassionant -i tan relacionat amb la llengua!- al nostre poble i a la nostra comarca.

En la 3a temporada, vam donar veu dins del programa a les entitats de cultura tradicional i popular catalana: Pastorets, Castellers, Geganters, Boiets, Boc de Biterna, l'Esbart... van poder explicar-nos la seva història i els seus projectes.

Enguany afrontem aquesta nova temporada amb un nou espai que cobrirà els 15 minuts finals del programa. Les aventures i desventures del comissari Gordillo i la seva obsessió per engarjolar l'Escamot del Baix. Unes aventures narrades en forma de monòleg, a manera d'historietes de còmic, que sempre tindran un rerafons de cultura popular. Marcel Casellas, programa a programa, ens conduirà, sempre de manera divertida, pel paisatge tradicional i popular català.

CAL Parlar de Llengua continua, un any més, oferint a qui ens vulgui sintonitzar la riquesa de la nostra llengua des d'infinitat de perspecives, perquè la llengua és present en tots els àmbits de la nostra vida. Sigui quina sigui la nostra activitat diària, estem obligats a fer-ne ús contínuament. La llengua, però, no és només un element de comunicació imprescindible, també és un element identitari, aglutinador, cohesionador. Cada llengua és una manera diferent d'entendre, de veure i de dir el món. Una manera de néixer, de viure i de morir, perquè cada llengua és un gran element cultural que representa un món únic i insubstituïble.

Dijous 9 d'octubre, aproximadament a les 22.50 h, esperem acabar el primer programa de la 4a temporada amb la nostra frase de sempre:

Que tingueu molt bona feina!

dijous, 2 d’octubre del 2008

BONA FEINA, SOFTCATALÀ!

L'organització Softcatalà compleix 10 anys.
Des del 2 d'octubre de 1998, aquesta entitat s'ha anat convertint en un punt de referència pel que fa a l'àmbit de les noves tecnologies. Tot ha estat possible gràcies a l'esforç de molts voluntaris. Programadors, enginyers i lingüistes han dedicat part del seu temps a treballar per la presència de la llengua catalana dins del món de la informàtica, dins del món d'Internet.

Una organització totalment independent que ha aposta també pel programari lliure. Recordem que ha estat Softcatalà la que ha publicat les versions en català de navegadors com Netscape i Firefox, del paquet ofimàtic OpenOffice.org i també de la primera versió catalana de Google.

Demà, ho celebraran al Museu d'Història de Catalunya en un acte on hi haurà xerrades i un petit piscolabis. Conviden tothom: col·laboradors, usuaris, simpatitzants i a tot aquell que tingui interès a atansar-s'hi.

Per molts anys, Softcatalà! I...
molt bona feina!

XAVIER MIR: DIA 124 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (124)
xaviermir Vaga de bloc dijous, 2 d'octubre de 2008 16:58h
Dia 124 de la vaga.

dimecres, 1 d’octubre del 2008

L'ORIGEN DE LA BANDERA INDEPENDENTISTA

Per a tots els que ja teniu el llibre d'en Joan Crexell, "L'origen de la bandera independentista" o per als que encara no l'heu pogut fullejar, ens arriba una molt bona notícia: Torna a reeditar-se el llibre en una nova edició molt més completa i, sobretot, amb moltes més imatges, tant en blanc i negre com en color, de tot un seguit de documents històrics relacionats amb l'estelada.
En Joan-Marc Passada i Casserres, membre de la Comissió del Centenari de l’estelada, ens ha fet arribar la informació que reproduïm a continuació:

Després de lliscar per damunt la cresta de l'onada mediàtica per la Diada, amb l'estelada penjant oficialment per més de cent trenta balcons d'ajuntaments, la Comissió del centenari torna a la seva tasca divulgativa.

Per això, aquest setembre s'ha decidit recuperar gràcies a "Rafael Dalmau editor", un llibre clau sobre la història dels primers separatistes. Es tracta de l'Origen de la bandera independentista. El llibre, obra del traspassat historiador Joan Crexell, és probablement un dels seus estudis sobre l'independentisme contemporani més coneguts. Editat per primer cop a "El Llamp" l'any 1984 i reeditat el 1988, fou ja un èxit en aquella època. Amb els anys, l'obra es convertí en un referent obligat incontestable. Els seus capítols, rastregen la creació de la senyera de l'estel i evoquen un periode clau en l'evolució de l'aleshores denominat "separatisme" que va des de principis de segle XX fins a la proclamació de la República Catalana, amb un capítol a part, dedicat al famós canvi cromàtic a la bandera del PSAN el 1968.

Però la prematura mort de Crexell li impedí continuar amb noves recerques. A més, des que "El Llamp" desaparegué el 1987, el relleu editorial disposat a publicar obres de temàtica anàloga trigà en normalitzar-se. En tot aquest temps però, no faltaren veus que reclamaren la reedició del llibre. Quan la Comissió del centenari li ho proposà a Dalmau, semblà que ho estessin esperant.

La present edició conté novetats destacables. Compta amb un nou i excel.lent pròleg de l'historiador de la Universitat Rovira I Virgili, Pere Anguera, i una millora substancial de la legibilitat del text en general i de les crucials notes a peu de pàgina, en particular. Però sobretot, cal destacar-ne l'ampliació tant en qualitat com en quantitat de les fotografies en colors o blanc-i-negre de segells, imatges i cartells reproduïts de nou dels documents històrics de l'arxiu d'Albert Roqué.

Així, per diverses raons, aquesta tercera edició de l'Origen... es converteix en especial. L'any de la celebració del centenari de la senyera "de l'ideal de Catalunya", coincideix amb el retorn de l'obra que en va certificar la data de la seva partida de naixement.

Que per molts anys, doncs!

XAVIER MIR: DIA 122 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (122)
xaviermir Vaga de bloc dimarts, 30 de setembre de 2008 20:16h
Dia 122 de la vaga.

Bloc Gran del Sobiranisme (Carme Forcadell)
Bloc Gran del Sobiranisme (Manel Bargalló)

dimarts, 30 de setembre del 2008

"NO COMPRES SI NO ENTIENDES"

La immigració, sobretot la provinent de països sud-americans pot arribar a ser, si no sabem gestionar- ho bé, un nou i perillós focus d’espanyolització.

En el nostre escrit Per a quan el primer pas? fèiem referència a la immigració sud-americana des del punt de vista que podrien ser manipulats fàcilment per l'espanyolisme i esdevenir un perill potencial per a la recuperació nacional catalana.

El perill és real...
El diari dbalears.cat informa que l'associació colombiana de les Illes Balears "Asocolombia" ha iniciat una campanya de boicot als productes etiquetats en llengua catalana i a tots aquells comerços retolats en la llengua pròpia de les Illes Balears. Atenció al lema: "No compres si no entiendes".

La nota d’Asocolombia ha estat distribuïda a través d’un correu electrònic amb el ja clàssic "pasa-lo", insta "a los hispanohablantes i mallorquines" al boicot d’aquells productes i comerços que no estiguin retolats en castellà.
No contents amb això, l'associació arriba a culpabilitzar fins i tot la política lingüística del fracàs escolar dels immigrants i responsabilitza els polítics de l’actual Govern autonòmic de l’abandonament escolar dels nouvinguts.
El problema està servit. L'arrelament de conceptes com "español", "hispanoamericano", madre patria", etc. units al fet que la majoria de sud-americans són monolingües en castellà, fa que siguin terreny adobat per a l'espanyolització.
"Estamos en nuestro derecho a decidir y hemos de actuar allà dondes más les duela: el bolsillo. Por la defensa de nuestro idioma castellano. No compres si no entiendes".
La llengua és política i està estretament unida a la nació.
Si al menys nosaltres fóssim capaços d'emprendre accions com aquesta en defensa de l'ús del català a casa nostra...

LA CINQUENA COLUMNA

Diumenge passat, 4.000 integrants de la cinquena columna a Catalunya van passejar pels carrers de Barcelona el seu odi contra el país, vehiculat en els seus atacs a un dels seus signes principals d’identitat: la llengua catalana.

Els atacs no s’aturen ni s’aturaran. Ahir, un d’aquests programes tan "culturals i enriquidors" amb què ens obsequien les televisions de l’Espanya profunda (El programa de Ana Rosa) va convidar uns quants anticatalanistes perquè s’hi esbravessin a gust i, de passada, intoxiquessin una mica més la informació que arriba a la majoria de llars espanyoles. Aquestes ón algunes de les “perles” que es van deixar anar durant la tertúlia:

“Els nacionalismes –no va precisar quins– utilitzen la llengua per reprimir”.

“La llengua oficial de l’Estat no s’ensenya a Catalunya”.

“A les escoles de Catalunya si un nen demana en castellà permís anar a fer un pipí, li diuen que no”.


“Ningú ens pot donar lliçons de catalanitat (Ciudadanos)”.

“Hi ha gent que no va poder anar a la manifestació perquè tenien por a les represàlies”,

“El nacionalisme és l’hereu més directe del franquisme”.

No cal gastar més saliva (o tinta o bytes d’ordinador) discutint amb aquesta cinquena columna infiltrada al nostre país. Ens remetem al nostre article del dia 23 .....

"La llengua i la història són els botins més preuats a l’hora de sotmetre un poble"(Angel Guimerà)

XAVIER MIR: DIA 121 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (121)
xaviermir Vaga de bloc dilluns, 29 de setembre de 2008 23:21h
Dia 121 de la vaga.

dilluns, 29 de setembre del 2008

30 DE SETEMBRE: 23 PERSONES A JUDICI

Demà, darrer dia del mes de setembre, a les 11 del matí, tindrà lloc als Jutjats el macrojudici contra 23 activistes per les accions dutes a terme a Esplugues de Llobregat contra el Pla Caufec-Porta de Barcelona.

Els fets es remunten al 21 de maig d’enguany quan 19 persones es van encadenar a diverses màquines excavadores i quatre més es van enfilar en un plafó publicitari per tal de denunciar a l’opinió pública aquest megaprojecte urbanístic de luxe que està destrossant i cobrint de ciment la muntanya més pròxima a Esplugues.

La casualitat fa que aquest judici tingui lloc dos dies després de la XII Caminada Popular a Sant Pere Màrtir que es va fer sota el lema “Collserola, Parc Natural (sense retallades)...ja!”

Collserola viu en un autèntic estat de desprotecció i d’especulació immobiliària i el perill de degradació de l’únic pulmó verd que ens queda a les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès pot ser totalment irreversible.

Tothom, i els polítics en particular, ens omplim la boca amb frases com “pulmó metropolità”, “espai de grans valors naturals” i”preservació del medi ambient”, però a l’hora de la veritat el creixement desorbitat en favor de l’especulació urbanística i en pro de l’enriquiment d’uns pocs fa que Collserola estigui en perill d’anar desapareixent sota els maons i el ciment.

Alguns exemples:

El projecte d’edificar la Torre Negra a Sant Cugat del Vallès (Núñez y Navarro).

La nova urbanització Rierada-Vallpinesa que afecta la riera de Vallvidrera.

El Pla CAUFEC (Família Sanahuja i Ajuntament d’Esplugues).

La destrucció de l’alzinar del cim del Tibidabo per construir-hi una muntanya russa.

La torre Vilana a Barcelona, sota la carretera de les Aigües (Núñez i Navarro i Ajuntament de Barcelona).

Tornant al principi d’aquest escrit, ¿els que volem que es declari Collserola Parc Natural, podem desvincular-nos tranquil·lament del judici del dia 30? Els que creiem que hi ha un espai per al ciment i un espai per a la natura, ¿podem girar el cap cap a una altra banda mentre se celebren aquests judicis?


Més encara, tots els que hem estat i estem contra la repressió que s’ha exercit i s’exerceix des dels poders polítics, policials i militars, podem amagar el cap sota l’ala i buscar-nos autoexcuses per justificar les nostres actituds?

Des d’aquest espai, si més no ajudarem a escampar la informació i recordar a la gent que el dia 30 vint-i-tres persones seran jutjades per enfrontar-se a l’especulació urbanística de Collserola.

Des de les 7:30h del matí hi haurà una concentració davant de l’Ajuntament d’Esplugues i també gent pels carrers repartint informació i explicant la persecució policial i judicial que pateix la gent oposada a la cimentació de Sant Pere Màrtir.

A les 11h hi haurà una nova concentració, aquesta vegada davant dels Jutjats mentre té lloc el judici a les 23 persones. El judici es preveu llarg i possiblement hi haurà pausa per dinar. A partir de les 14h, doncs, hi haurà un dinar al costat dels Jutjats en solidaritat amb totes les persones encausades per accions contra el pla Caufec.

Més informació a:

XAVIER MIR: DIA 119 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (119)
xaviermir Vaga de bloc dissabte, 27 de setembre de 2008 17:47h
Dia 119 de la vaga.

XAVIER MIR: DIA 118 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (118)
xaviermir Vaga de bloc divendres, 26 de setembre de 2008 20:29h
Dia 118 de la vaga.