divendres, 20 de febrer del 2009

WE WANT A CATALAN STATE

Aquest és el lema que encapçalarà la manifestació de 10.000 catalans a Brussel·les per l'Autodeterminació del dia 7 de març.

També, després de diverses reunions mantingudes amb l'Ajuntament de Brussel·les, ja està fixat el recorregut. Un o dos dies abans, es preveu una recepció al Parlament europeu per part d'una representació d'eurodiputats a una delegació de Deumil.cat, en la que es farà entrega d'una carta dirigida al Parlament.

A la cloenda de la manifestació, i per interval de dos a tres hores, es realitzarà un acte amb els parlaments de representants de Deumil.cat, amb la presència d'entitats i personalitats que recolzen la manifestació. També estan previstes vàries actuacions culturals i un concert musical. A l'espai habilitat per a l'acte de cloenda s'instal·laran carpes on diverses entitats exposaran material de divulgació i haurà espai per a menjar i beure.

D'aquí a uns dies, en sabrem més detalls de tot plegat.

UNA BUFETADA LINGÜÍSTICA

Ahir es va celebra el judici contra la “persona” (per denominar-lo d’alguna manera) que va agredir brutalment una noia equatoriana als Ferrocarrils de la Generalitat.

No vull comentar més el fet ni tampoc el canvi d’actitud de l’agressor que, molt ben alliçonat pel seu advocat, es presenta ara com un noi amb un fort trauma infantil, amb problemes de comportament, amb l’excusa de l’alcohol i de la droga (no entenc com encara es pot considerar un atenuant quan el que hauria de ser és un motiu que agreuja encara més l’acte) i amb un comportament de fals penediment.

Vull parlar d’un cas tremendament paradoxal. L’agressor, nascut a Catalunya, parlava un castellà d’allò més “quillo”. Els funcionaris, començant per l’advocat i acabant pel jutge, parlaven en castellà, aquesta llengua tant perseguida a Catalunya i que tant cal defensar dels atacs del sempre prepotent català. En canvi, el noi immigrat que va declarar com a testimoni dels fets, es va expressar en un català força correcte.

Vull quedar-me, doncs, amb l’actitud d’aquest noi que, en un gest que hauria de ser exemple, va clavar una bona bufetada lingüística a tots els integrants de la sala.

dimecres, 18 de febrer del 2009

"CARTES DE L'ONCLE ÀNGEL". ESPECIAL DE CAL PARLAR DE LLENGUA

Dissabte 21 de febrer, a les 22 h per ETV Llobregat, el programa CAL Parlar de Llengua emetrà un especial amb la projecció del documental Cartes de l'oncle Àngel.
El mes d’octubre de l’any passat dedicàvem el nostre programa a parlar d’un món per a mols invisible, el món del flamenc català. Ara, tenim el plaer de presentar-vos, per primera vegada en una televisió d’àmbit comarcal, el documental produït per Udol de Llop, Cartes de l’Oncle Àngel.

Cartes de l’oncle Àngel vol reivindicar i donar a conèixer un flamenc propi i tradicional català, deslligat en alguna part del camí, de l’original flamenc andalús. Un flamenc propi del nostre país amb un gran significat, no només cultural, sinó també social, com un mitjà que ha unit i afavorit la bona convivència entre gitanos i paios.

Cartes de l’oncle Àngel és un documental musical que, utilitza les lletres de les cançons com a fil conductor per fer un recorregut històric pel nostre flamenc, tan desconegut per a la majoria de persones.

Esperem que en gaudiu, d’aquest recorregut social i musical pel -fins ara- món ocult del Flamenc català.

dimarts, 17 de febrer del 2009

EL BAIX LLOBREGAT A BRUSSEL·LES

Els companys de la CAL de Sant Just han organitzat un autocar per anar a la manifestació de 10.000 catalans a Brussel·les per l'Autodeterminació.
Informació i inscripcions fins al 27 de febrer a:

dilluns, 16 de febrer del 2009

UN MATEIX SISTEMA LINGÜÍSTIC

Continua la pantomima pel que fa a la recepció de les emissions de TV3 al País Valencià.
El nou acte d’aquest teatre de l’absurd ha tingut lloc al Congreso de los Diputados. S’ha escenificat una nova paròdia amb una posada en escena en què han intervingut actors i actrius destacats i coneguts per les seves brillants actuacions, tant en el terreny de la comèdia com en el del drama.

Després de l’escenificació, ara li ha tocat el torn a l’altre “Corral de la Comèdia”, aquest cop situat al sud del territori. El vicepresident primer del consell executiu de la Generalitat Valenciana, Vicente Rambla, ha rebutjat la moció aprovada al Congreso de los Diputados en què es demana que es faciliti el fet que TV3 i Canal 9 puguin veure's recíprocament al País Valencià i Catalunya perquè comparteixen "un mateix sistema lingüístic".
En el seu monòleg, el senyor Rambla ha argumentat que "El nostre Estatut d'autonomia estableix que el valencià és la llengua del nostre poble, forma part dels nostres sentiments i de les nostres senyes d'identitat, i de cap manera tolerarem l'homologació amb la llengua catalana".

El problema de fons radica precisament en això, en el fet que “compartim un mateix sistema lingüístic”. Si no fos així, no hi hauria cap problema perquè TV3 es veiés arreu dels Països Catalans, de la mateixa manera que es poden veure televisions com la d’Euskadi, Galícia o d’arreu del món .

Mentrestant, els mesos van passant i la “Gran Comèdia” continua tirant endavant.