dissabte, 11 d’octubre del 2008

18 D'OCTUBRE: CORRELLENGUA D'ESPLUGUES 2008

VII CORRELLENGUA D’ESPLUGUES
DEL 15 AL 19 D'OCTUBRE DE 2008

Dimecres 15 d’octubre

21 h Presentació del programa Xerrem (Grups de conversa en català) al local de l’Espluga Viva. C/ de Sant Francesc Xavier 7-9. Intervindran: Jordi Esteban, creador del projecte Xerrem i un membre de “nous catalanoparlants” de Veu Pròpia


Dissabte 18 d’octubre

Jardins del Casal Robert Brillas (En cas de pluja els actes es faran igual a l’interior del Casal de Cultura)

12 h Comença el vermut popular amb una mostra musical de:

Txalaparta (instrument de percussió basc)


Grup “Asanf” de música amaziga


18 h Lectura del Manifest del Correllengua 2008 a càrrec d’un representant de la colla deDiables infantils Boiets Esquitxafocs

Parlament de la CAL d'Esplugues
Interpretació de La Moixeranga a càrrec del grup de
Grallers d'Esplugues

18.30 hIII Chill Out Literari Aborigen", direcció i producció de Marcel Casellas, amb la participació de les entitats d'Esplugues. El Chill Out comptarà amb l’actuació d'en Carolino de Folgueroles

21 h VII Sopar per la Llengua

23.30 h Concert amb el grup Aramateix


Durant la celebració de tots els actes hi haurà servei de bar i us oferirem una àmplia mostra de begudes de la terra d'arreu dels Països Catalans. També tindrem la posada de llarg del combinat especial CALdesplugues.

Diumenge 19 d'octubre

19.30 h l'AVENÇ, TIC-Espluga Viva i la CAL d'Esplugues presenten a la sala Joan Brillas del Centre Cultural l'Avenç, el CD i l'espectacle poèticomusical

Les Veus de l'Alguer

Vint cançons per a veu i piano sobre poemes de Rafael Caria i Antoni Canu

Eulàlia Ara, soprano
Fèlix Pons, rapsoda
Tània Parra, piano
Organització: CAL d'Esplugues
Amb la col·laboració de:
Ajuntament d'Esplugues de Llobregat
Entitats socioculturals d'Esplugues de Llobregat

XAVIER MIR: DIA 131 i 132 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (131-132-133)
xaviermir Vaga de bloc dijous, 9 d'octubre i divendres, 10 d'octubre de 2008
Dia 131 i 132 de la vaga.

CAL PARLAR DE LLENGUA AMB EL MÓN DELS GITANOS CATALANS


Dijous, el programa CAL Parlar de LLengua va iniciar la seva 4a temporada. El programa es va emetre en directe per ETV Llobregat, a les 22 h i es podrà veure en redifusió el divendres dia 10, a les 10 del matíi el dissabte dia 11, a les 12.30 del migdia.
Els nostres convidats van ser:

Ramon Vallès. Manàger musical i productor. Ha estat el productor del documental Les cartes de l'oncle Àngel sobre el flamenc tradicional català.
Marcel Casellas. Músic i compositor.

Tots dos ens van conduir a través del món invisible dels gitanos catalans i els seus cants i balls.

També vam poder gaudir del primer episodi de les aventures i desventures del comissari Gordillo i la seva persecució incansable dels membre de l'Escamot del Baix, el Nen i el Patufet.

El monòleg d'en Marcel Casellas ens va introduir en la Festa de Sant Gil, patró de Núria i les relíquies amagades del sant.
El proper programa serà el dijous 13 de novembre, a les 22 h.

dimecres, 8 d’octubre del 2008

EL COMISSARI GORDILLO A CAL PARLAR DE LLENGUA

Enguany, en la seva quarta temporada, CAL Parlar de Llengua, el programa de la CAL d'Esplugues en col·laboració amb ETV Llobregat, incorporarà un nou espai en què Marcel Casellas ens narrarà les aventures i desventures del comissari Gordillo i l'Escamot del Baix.
Els monòlegs, a manera d'historietes de còmic, tindran sempre un rerefons de cultura tradicional. Segons paraules del mateix Casellas, viurem "una constant escapada dels nostres amics de l'Escamot del control dels dimonis del poder –representats pel Comissari–. Els paisatges en que transcorren les accions serviran per explicar algunes singularitats de festes o rituals d'aquest caram de país nostre."

"A tall d'exemple, el primer episodi passa a Núria, justament el dia de Sant Gil… sabeu qui era Sant Gil? Quins són els objectes que va enterrar i que originaren algunes llegendes sobre la Vall de Núria… El Nen i el Patufet, però –de pura "xamba"– no agafen el cremallera i el comissari es queda amb un pam de nas… Els nostres amics, per Sant Gil, són al bar del Cor de Vilafranca del Penedès, però per quina raó?… això potser s'aclarirà en el següent episodi , o potser no, vés a saber…"
La solució, cada segon dijous de mes, a les 22 h, a CAL Parlar de Llengua.

EL FLAMENC CATALÀ: UN MÓN INVISIBLE

El proper dijous, 9 d'octubre, a les 22 h en directe per ETV Llobregat, torna de nou CAL Parlar de Llengua. En aquest primer programa de la quarta temporada, volem parlar dels gitanos catalans, volem fer una mena de recorregut social i musical per un país invisible: pel món ocult del Flamenc tradicional català.


L’any 1425, el rei Alfons d’Aragó, va signar un salconduit de benvinguda al poble gitano que els permetia moure’s lliurement per tot el territori de l’antiga corona d’Aragó. Uns anys més tard, però, l’any 1499, la Pragmàtica de Medina del Campo, llei signada pels Reis Catòlics, és l’inici d’una de les persecucions més ferotges de tots els temps.

"Los egipcianos y caldereros extranjeros, durante los sesenta días siguientes al pregón, tomen asiento en los lugares y sirvan a señores que les den lo que hubieren menester y no vaguen juntos por los Reinos. o que al cabo de sesenta días salgan de España, so pena de cien azotes y destierro la primera vez y que les corten las orejas y los tomen a desterrar la segunda vez que fueren hallados."

Els gitanos catalans, objecte de persecució i repressió, interioritzen la seva riquesa cultural com a mesura de protecció. Es tanquen en ells mateixos, fins a tal extrem que encara avui dia representen un món desconegut del tot per a molts de nosaltres.

De fet, és del tot normal que associem el flamenc amb Andalusia. Si bé el flamenc té fortes arrels andaluses, també sembla del tot cert que existeix un flamenc tradicional català que, en alguna part del camí evolutiu d’aquesta música, es va deslligar del flamenc andalús. Un flamenc desconegut per a la gran majoria de persones. Un flamenc propi del nostre país que, a banda de ser una expressió cultural de primer ordre, ha estat un mitjà que ha unit i afavorit la bona convivència entre gitanos i paios.
L'historiador Manel Ponsa explica que, en algun moment dels anys seixanta o principis dels setanta, un important patriarca gitano de les terres de Lleida, l'Oncle Àngel, es va decidir a escriure en fulls quadriculats de llibreta les lletres de rumbes, garrotins i rondenyes que retraten tota una època. La Lleida dels anys trenta, que es va tallar d'arrel amb el franquisme.

Visioneu aquest vídeo en què el Marquès de Pota canta La Mare de Déu.

«Éslafire· deberdu· bellese· tradisional· an·seapropen· les· komarkes...»

Sense cap ortografia i reproduint la fonètica lleidatana, el patriarca gitano va escriure poc abans de morir, en un grapat de fulls, les lletres de les cançons que cantaven els gitanos abans de la Guerra Civil. Al voltant d'aquests papers gira el documental Cartes de l'Oncle Àngel, poduït per Udol de llop, que fa aportacions noves a la controvertida història de la rumba catalana i la música dels gitanos catalans.

Com en tots els aspectes de la vida, la llengua està estretament relacionada amb les activitats humanes, també amb els cants dels gitanos catalans. Manel Ponsa explica que molts gitanos cantaven en català fins que el franquisme els va marginar per partida doble: pel fet de ser gitanos i per fer-ho en català.

Jalar, dinyar-la, calés, xalat, xaval, kamelar, pirar, jeta, endinyar, mangar i moltes més, són paraules gitanes que formen part del nostre català col·loquial. Una llengua, la catalana, que també és la seva i amb la qual han cantat i ballat, conjuntament amb el caló, el seu flamenc a les seves celebracions més íntimes. Unes llengües, el català i el caló, per les quals i pel simple fet de fer-les servir, han estat objecte d’un altre tipus de persecució, la persecució lingüística.

El Flamenc tradicional català és, com remarca Manel Ponsa, invisible, de la mateixa manera que també ho són molts altres aspectes de la nostra nació.

No us perdeu, doncs, aquesta passejada pel món dels gitanos catalans de la mà de CAL Parlar de Llengua.

XAVIER MIR: DIA 130 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (130)
xaviermir Vaga de bloc dimecres, 8 d'octubre de 2008 09:01h
Dia 130 de la vaga.

dimarts, 7 d’octubre del 2008

EL HACKER CATALÀ ATACA DE NOU


Tots recordem aquella rèplica del web del Parlament Europeu traduïda sense permís al català per un informàtic lleidatà. La web clandestina del Parlament Europeu que va fer el nostre hackeer català, ja ha rebut més de 110.000 visites d’usuaris únics des del passat mes de febrer. Malgrat les amenaçes i les pressions rebudes, Miquel Català no va retirar el seu web i això ha donat els resultats esperats: el Parlament Europeu estrenarà web oficial en català a finals d’octubre o principis de novembre.

El hacker per la llengua catalana a Europa, però, no descansa i ha preparat el seu nou atac. El seu desafiament ara és contra el canal de televisió online que acaba d'inaugurar l'Eurocambra. Europarl TV emet, des del passat mes de setembre, en 22 llengües diferents però no en català. Miquel Català, l'informàtic de la Granja d’Escarp (Segrià), ha tornat a fer una còpia i traduir la versió oficial d'aquest canal.

El seu objectiu ara és el de recollir signatures per reclamar l’oficialitat de la llengua catalana a les institucions europees. Per dur-ho a terme, aprofitarà la seva rèplica il·legal d’Europarl TV. Quan els internautes es connectin a www.europarl.cat, que començarà a funcionar a ple rendiment aquest 15 d’octubre, no trobaran l’emissió del canal de televisió traduïda al català sinó un formulari, en 24 idiomes, en què se’ls demanaran les dades personals per donar suport a l’oficialitat del català.

Ja ho sabeu, doncs, a partir del 15 d'octubre cal donar suport a aquesta nova iniciativa del nostre hacker.

6 D'OCTUBRE



Ahir va ser 6 d'octubre...

El dia ha passat sense pena ni glòria pel que fa al record d'uns fets controvertits que van resultar decisius per a la història del nostre país.

Ahir va ser 6 d'octubre...

L'escriptor i periodista César Vidal deia en el seu bloc (del qual em permetreu que no us faciliti l'enllaç per evitar que tingui més visites de les desitjades):

El pasado jueves, el parlamento catalán votaba a favor de instar al gobierno nacional-socialista (sic) de Cataluña para que se anulara el proceso de Lluis Companys [...] Companys hizo carrera defendiendo terroristas y además, siendo presidente de la Generalidad, en Cataluña se dio muerte a más personas por razones políticas que durante todo el tiempo de gobierno de Franco en esta bella región española.

Ahir va ser 6 d'octubre...

La Junta d'Extremadura presentarà una querella criminal contra Suñé (ICV) i Puig (ERC) per les seves afirmacions "ofensives per als extremenys" fetes durant l'estiu passat, d'acord amb el que disposa l'article 543 del Codi Penal, que "castiga a qui ultratja o ofèn Espanya o les comunitats autònomes".

Com molt bé ens recorda Salvador Cot a l'AVUI, malgrat les contínues ofenses, atacs i insults que els catalans hem rebut de manera constant i reiterativa des que Quevedo va dir allò de "son los catalanes aborto monstruoso de la política", mai, cap institució ha presentat cap querella ni cap denúncia al jutjat.

El 6 d'octubre de 1934, el president de la Generalitat Lluís Companys proclamava l’Estat català de la República federal espanyola.

Ahir era 6 d'octubre... i va passar sense pena ni glòria...

XAVIER MIR: DIA 129 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (129)
xaviermir Vaga de bloc dimarts, 7 d'octubre de 2008 09:01h
Dia 129 de la vaga.

XAVIER MIR_ DIA 128 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (128)
xaviermir Vaga de bloc dilluns, 6 d'octubre de 2008 13:24h
Dia 128 de la vaga.

dilluns, 6 d’octubre del 2008

"FORTOGRAFIES..." FOTOGRAFIES DE FALTES D'ORTOGRAFIA

El català, ja ho sabem, té problemes de tot tipus... entre ells els de la destrosssa ortogràfica a què es veu sotmès de manera reiterada.


Sembla mentida que, avui dia, amb les eines de què disposem, es puguin continuar cometent aquestes barbaritats.

Les fotografies que us mostrem pertanyen al bloc Fortografies, fotos de faltes d'ortografia.


De tant en tant, convé visitar-lo.

XAVIER MIR: DIA 127 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (127)
xaviermir Vaga de bloc diumenge, 5 d'octubre de 2008 10:33h
DIa 127 de la vaga.

diumenge, 5 d’octubre del 2008

ESTRANGERS A LA TELE


En referència al post del 3 d'octubre, Immigració i mitjans en català, podeu llegir el clarificador article de Salvador Cot, publicat a l'AVUI, Estrangers a la tele.