dissabte, 5 de setembre del 2009

ESPLUGUES, 10 DE SETEMBRE: MANIFEST DE LA MARXA DE TORXES PER LA INDEPENDÈNCIA

El poble català viu un moment de la seva història en què ha de decidir definitivament quin vol que sigui el seu futur nacional. La transició va començar per dividir els Països Catalans, i els Estatuts d’Autonomia no han fet res més que posar fre a les nostres ànsies de llibertat: espoli fiscal, menyspreu institucional, incompliments sistemàtics i un llarg etcètera.

Tot plegat no fa sinó refermar-nos en la nostra voluntat de persistir, com a poble, en la lluita per la nostra independència, conscients que només comptant amb un estat propi serem capaços de fer front als reptes econòmics, culturals, lingüístics i socials a què ens veiem abocats en aquest inici de segle.

És per això que es fa necessari sortir al carrer, encara, i exigir de nou accions decidides que ens permetin recobrar les nostres llibertats nacionals.

És per això que avui, aquesta nit preludi de l’11 de setembre. Hem decidit sortir al carrer tots junts, units, sense partidismes de cap tipus. Tornem a caminar pels carrers d’Esplugues, aquest poble de la comarca del Baix Llobregat, una comarca que sempre s’ha distingit per les seves lluites socials i que ara també ha de ser capdavantera en la lluita per la independència. Hem caminat per la nostra vila, torxa en mà, per reclamar:

UNITAT D’ACCIÓ de totes les forces polítiques i la societat civil en un únic objectiu, la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació que desemboqui en la constitució d’un estat català independent. Un sol objectiu per una única nació.

DIGNITAT NACIONAL. Conscients del moment històric, totes les forces polítiques nacionals cal que es presentin a les properes eleccions amb la clara i inequívoca proposta, als seus programes electorals, de convocar unilateralment al poble català per a què es pronunciï per la independència.

UNA SOLA NACIÓ. La nació catalana no serà lliure del tot fins que no torni a ser completa. Tot i acceptant els ritmes dispars que els diferents territoris de la nostra nació viuen en el seu procés d’alliberament, el poble català ha de deixar ben palès que no renuncia a la seva integritat territorial i que aspira a la construcció dels Països Catalans com a entitat nacional unificada.

Només si som capaços de sortir de nou al carrer sota l’única bandera de la llibertat nacional, aconseguirem la majoria social suficient per a tornar a ser artífexs dels nostres propis designis.

Ja ens ho advertia l’Estellés:

“No et limites a contemplar aquestes hores que ara vénen. Baixa al carrer i participa. No podran res davant d'un poble unit, alegre i combatiu.”

Ja no podem recular, som on els camins es separen i ens cal decidir. Ara més que mai ens cal prendre la torxa i tornar a caminar.

Visca la terra!

(Aquest manifest està adaptat partint del manifest nacional)

ESPLUGUES, 10 DE SETEMBRE: MARXA DE TORXES PER LA INDEPENDÈNCIA


Esplugues de Llobregat, a través de la Comissió d'Esplugues, formada per gent d'entitats i partits polítics diversos, s'ha sumat a la Marxa de Torxes Nacional per la independència.

La nit del 10 de setembre marxarem per tal d'anar obrint camí cap al futur.


Obrirà la Marxa un grup de timbals i grallers.

Darrere, la pancarta amb el lema INDEPENDÈNCIA obrirà pas als participants en la Marxa. Tots ells portaran torxes i banderes catalanes (amb o sense estel).

Des de la Comissió d'Esplugues procurarem que tothom que s'animi a marxar amb nosaltres disposi de la seva estelada o de la seva torxa.

RECORDEU:

Dia: 10 de setembre

Hora: 22 h. Pl. Santa Magdalena. Esplugues de Llobregat

El recorregut previst, si les obres ens ho permeten, és aquest:Pl. de Santa Magdalena/ Àngel Guimerà/Jacint Verdaguer/Isidre Martír. Manel Riera/Frrancesc Llunell/Parc 11 de setembre (Pl. de Catalunya).

En arribar al Parc 11 de setembre, es procedirà a la lectura del Manifest de la Marxa d'Esplugues i posteriorment hi haurà el toc de La Moixeranga.

Podeu visitar, si ho voleu, l'espai específic del Facebook: Marxa de Torxes d'Esplugues

MARXA DE TORXES PER LA INDEPENDÈNCIA

El 30 de maig d'enguany, es presentava oficialment la iniciativa "Marxa de Torxes per la Independència", una proposta que pretén recollir la inquietud del poble català en un acte unitari, transversal, lúdic i reivindicatiu on es reclami i s'apressi tota la societat civil catalana i la seva classe política per avançar cap a la independència del nostre poble.
Des del web oficial de la Marxa de Torxes, recollim tota la informació sobre aquest acte reivindicatiu:

Aquest acte, que recull la tradició d'altres Marxes de Torxes que ja se celebraven al nostre país la nit del 10 de setembre, cerca la força de la simplicitat tot i encoratjant el màxim nombre de poblacions catalanes a afegir-se a aquesta Marxa de Torxes Nacional per la Independència. Cada Marxa local que es realitzi, sumada a totes les altres marxes que s'efectuin simultàniament al llarg i ample del nostre país, formaran aquesta única Marxa virtual amb un únic missatge que nosaltres també volem reivindicar: junts podem!
La Marxa de Torxes és una acte d’àmbit nacional per reivindicar la independència del nostre poble.

... vol ser l’expressió popular i col·lectiva de reivindicació nacional del poble català. Un acte que estimuli el nostre caràcter col·lectiu, que ens mostri com el poble que volem seguir essent i que mostrem amb orgull.

... un acte sense cap tipus de manipulació ni d’utilització partidista. Vol ser un acte amb esperit unitari i transversal en què qualsevol persona s’hi senti representada. Vol ser l’expressió del clam social per la sobirania nacional.

... un espai de denúncia de tot allò que atempta contra les nostres llibertats nacionals i contra l’exercici de la democràcia.

Aquest acte s’articula a través d’una convocatòria massiva en un espai cèntric o singular del poble, ciutat o vila, la nit del dia 10 de setembre. I transcorre, si cal acompanyat de música popular, amb torxes en mà, fins un altre espai on es fa lectura d’un manifest o parlament, que dóna pas si convé a algun acte més festiu.

dimecres, 2 de setembre del 2009

LES LLENGÜES A CATALUNYA A ESPLUGUES

Ahir es va inaugurar a Esplugues, amb un èxit considerable de participació, l'exposició Les llengües a Catalunya. Les llengües dels catalans que romandrà oberta al Casal Robert Brillas, fins al 15 de setembre, de dilluns a divendres, de 8 a 22 h.

L’exposició proporciona dades objectives sobre totes les llengües que es parlen a Catalunya, a partir de l’augment dels contingents immigratoris que han obert els ulls a tots els europeus. La diversitat lingüística ja no pot ser vista com un càstig, sinó com un patrimoni acumulable que millora la capacitat de comunicació de les persones.

A Catalunya hi ha parlants de llengües de gairebé totes les branques indoeuropees, de més de la meitat de les famílies lingüístiques d’Àfrica, Àsia i Oceania, de diversos grups de llengües ameríndies, a més de diverses llengües de signes i llengües criolles. El resultat és un patrimoni lingüístic contemporani de primera magnitud, però sotmès a les incerteses del món modern, amb forts interrogants oberts. Es poden perpetuar totes les llengües fora dels seus llocs d’origen? Cal fomentar la seva pervivència? Quin rol juga el català en aquest nou paisatge lingüístic?

Aquí teniu algunes fotos de l'acte. En podeu veure més si visiteu la pàgina de l'exposició al Facebook:





dimarts, 1 de setembre del 2009

DISSABTE 5 DE SETEMBRE: MANIFESTACIÓ A FAVOR DE LA CULTURA DEL FOC


MANIFESTACIÓ REIVINDICATIVA A FAVOR DE LA CULTURA DEL FOC
Barcelona, 5 de setembre, a la tarda


Concentració: Plaça d’Urquinaona, a les 17:00.
Reunió caps de colla: A les 17:30 (Urquinaona, cantonada carrer Jonqueres).
Manifestació: Sortida a les 18:00.
Recorregut: Plaça d’Urquinaona, Via Laietana, plaça de l’Àngel, carrer Jaume I i carrer Llibreteria i plaça de Sant Jaume.

L’objectiu de la manifestació no és altra que donar suport explícit a les al·legacions presentades i consensuades pel Govern de la Generalitat i les federacions i coordinadora convocants, davant del Ministerio de Indústria al projecte de “Real Decreto de Reglamento de Artículos Pirotécnicos y Cartucheria” de 25 de juny de 2009.

Entre els dies 1 i 4 de setembre, una delegació del Govern de la Generalitat s’ha compromès a defensar personalment aquestes al·legacions presentades dins de termini (14 agost 2009) davant d’alts càrrecs del Ministerio que, a partir del dilluns dia 7 de setembre, valoraran totes les al·legacions, establiran l’esborrany definitiu del projecte de Real Decreto i el presentaran al Consell de Ministres per ser aprovat dins del mes d’octubre. Posteriorment, serà elevat a Brussel·les per la seva aprovació definitiva i entrada en vigor a partir del 4 de gener de 2010.

Per tant, després de presentades les al·legacions no existeix cap altra via d’apel·lació ni mesura de pressió que aquesta manifestació de caràcter unitari, popular i massiu de tot el món cultural i de la ciutadania de Catalunya si volem seguir mantenint ben vives les nostres festes tradicionals amb pirotècnia, des dels populars correfocs i cercaviles fins a les representacions del ball de Sant Miquel, la Patum de Berga i tantes i tantes festes peculiars del nostre calendari festiu.

El 5 de setembre...
Per les nostres festes...
Per la cultura del foc...
Perquè ningú de fora ens digui com hem d’actuar...
Per la nostra pròpia dignitat...



TOTHOM A BARCELONA AMB LA CULTURA TRADICIONAL DEL FOC!

Fes-ho córrer!
Més informació aquí

diumenge, 30 d’agost del 2009

EXPOSICIÓ "LES LLENGÜES DELS CATALANS"

Deixant ja enrere el mes d'agost, tornem de nou a la feina amb la inauguració, el proper 1 de setembre, a les 21 h, al Casal de Cultura Robert Brillas, d'Esplugues de Llobregat, de l'exposició Les llengües dels catalans.

Aquesta exposició, organitzada per la CAL d'Esplugues, està coproduïda per l’Obra Social Caixa Sabadell, el CIEMEN i el GELA i romandrà oberta de l'1 al 15 de setembre, de dilluns a divendres i de 8 a 22 h.
La diversitat lingüística en un país de set milions

Catalunya sempre ha tingut una marcada tradició d’obertura a les influències d’altres cultures, tal com demostra la diversitat d’orígens de moltes paraules foranes que ara són d’ús habitual a casa nostra. Aquesta interrelació encara ha estat més acusada en el darrer tombant de mil·lenni, quan els canvis demogràfics deguts a la immigració s’han intensificat. A punt de tancar la primera dècada del segle XXI, quan ja som més de set milions d’habitants, hi ha molts catalans que no han nascut aquí, però s’hi estan incorporant amb el seu bagatge cultural i, sobretot, amb les seves aportacions lingüístiques.

Les incerteses del nou paisatge lingüístic

A Catalunya hi ha parlants de llengües de gairebé totes les branques indoeuropees, de més de la meitat de les famílies lingüístiques d’Àfrica, Àsia i Oceania, de diversos grups de llengües ameríndies, a més de diverses llengües de signes i llengües criolles. El resultat és un patrimoni lingüístic contemporani de primera magnitud, però sotmès a les incerteses del món modern, amb forts interrogants oberts. Es poden perpetuar totes les llengües fora dels seus llocs d’origen? Cal fomentar la seva pervivència? Quin rol juga el català en aquest nou paisatge lingüístic?

Sens dubte, les respostes són complexes i, en tot cas, no immediates. Però per acostar-se a les futures solucions cal partir d’uns sòlids coneixements. Aquest és el propòsit de l’exposició: contribuir a divulgar la panoràmica de totes les llengües en convivència i la seva possible evolució. Un objectiu que s’ha pogut abordar gràcies a les dades contínuament elaborades pel Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades, i que ara es tradueix amb una visió àmplia i documentada.

Els continguts de l’exposició

L’exposició proporciona dades objectives sobre totes les llengües que es parlen a Catalunya, a partir de l’augment dels contingents immigratoris que han obert els ulls a tots els europeus. La diversitat lingüística ja no pot ser vista com un càstig, sinó com un patrimoni acumulable que millora la capacitat de comunicació de les persones. Cal acceptar que cada llengua sorgeix de les necessitats d’expressió d’una determinada comunitat i que la seva parla sempre és prèvia a l’escriptura.

A través de 12 plafons amb una informació hàbilment estructurada, la mostra aporta dades sobre aspectes tan variats com l’origen del nom de les persones, la riquesa de les llengües de signes, les noves estructures familiars, la comunicació entre llengües i els sistemes de relacions culturals, que demostren que la creativitat no depèn de l’abast geogràfic d’una llengua. Tot, en un context en què les iniciatives públiques, oficials o espontànies, en favor de les comunitats minoritzades proliferen arreu del món.

EXPOSICIÓ: “Les llengües dels catalans”
PRODUEIXEN: Obra Social Caixa Sabadell, CIEMEN-Centre Internacional Escarré per a les minories ètniques i les nacions i GELA-Grup d’estudi de llengües amenaçades.
ORGANITZEN:CAL d'Esplugues de Llobregat
LLOC: Casal de Cultura Robert Brillas. Carrer Àngel Guimerà, 38. Esplugues de Llobregat.
DATES: de l’1 al 15 de setembre de 2009.
HORARI: de dilluns a divendres, de 8 a 22 h.

Esteu convidats a la inaguració. Recordeu: 1 de setembre, a les 21 h, Casal de Cultura Robert Brillas, C. Àngel Guimerà, 38 d'Esplugues de Llobregat.