divendres, 28 de novembre del 2008

DUES ACTITUDS PER A LA NORMALITAT

Parlem massa sovint dels problemes que afecten la llengua, dels seus enemics i de la tèbia (o freda) actitud dels mateixos catalanoparlants.

Avui, però, parlarem de dues actituds fermes i decidides en pro del català. Dues actituds que fan que el català esdevingui una llengua normal, com qualsevol altre llengua del món.
La primera actitud ferma que fa que parlar català esdevingui un fet totalment normal és la de l’entrenador del F.C. Barcelona, Josep Guardiola. En Pep, quan un periodista se li dirigeix en català, ell li respon en la mateixa llengua. Tant és si estan a Madrid, a Sevilla, A la Corunya, a Lisboa o a Basilea. Amb tota la normalitat del món (com sempre hauria de ser) l’entrenador del Barça respon amb la seva llengua i la llengua pròpia del seu país. I això davant de tímides queixes d’algun periodista de llengua espanyola. Queixes, d’altra banda, perfectament respostes, i amb tota l’educació del món, per en Guardiola que, malgrat tot, no ha cedit ni un moment en la seva actitud.

La segona actitud lingüística a destacar, és la de l’artista mallorquí Miquel Barceló. Aquest ciutadà dels Països Catalans ha donat tota una lliçó a nosaltres, gent del Principat, tan atemorits a l’hora de fer servir la pròpia llengua.

Miquel Barceló va pronunciar el seu discurs en la inauguració de la cúpula de la sala dels Drets Humans de l’ONU, íntegrament en català. En el català de Mallorca. Des del famós discurs de Pau Casals de l’any 1971, no s'havia viscut una mostra tan ferma de catalanitat a la seu de les Nacions Unides.

La traductora no va poder traduir les paraules en català de Barceló davant Ban Ki-moon; perquè no en sabia. Res, però, va impedir que la nostra llengua sonés amb força, i amb total normalitat, en l’acte d’inauguració.

La situació de la nostra llengua provoca que actituds que haurien de ser del tot normals passin a ser considerades com a excepcionals.

Benvingudes sian, però!

PROPOSTA IMPRÒPIA... PRESIDENT "IMPROPI"?

Avui es commemoren dos anys que José Montilla és president de la Generalitat de Catalunya.

"L'efemèride" coincideix amb la presentació del llibre de memòries de Pasqual Maragall, Oda inacabada. L'exalcalde de Barcelona i expresidnet de la Generalitat diu, entre altres coses, que "la proposta de modificacions que el PSC va fer sobre l'Estatut aprovat pel Parlament va ser impròpia d'un partit anomenat nacional català. I també va ser un cop baix al president de la Generalitat."

Una proposta "impròpia". Una proposta que retallava l'Estatut i les competències de Catalunya. Una proposta que estava liderada per l'actual president de la Generalitat, el mateix que avui compleix dos anys en el càrrec, el Molt Honorable senyor José Montilla.

dimecres, 26 de novembre del 2008

LA UNITAT DE LA LLENGUA

Des de fa molts anys, gent i estaments interessats a fraccionar la unitat lingüística de la llengua catalana, van començar a orquestrar una falsa polèmica argüint que català i valencià són dues llengües diferents. De fet, és el mateix que intenten a la Franja de Ponent una mena de plataforma denominada "No hablamos catalán" que agrupa entitats d'arreu dels Països Catalans manifestament contràries a la unitat de la llengua que es parla en tots aquests territoris i a la seva denominació com a català.

Un dels factors que moltes vegades uneix aquesta mena de gent i de plataformes és l'ús públic (i suposem que, encara més, privat) de l'espanyol. Se'ls veu massa el llautó i qualsevol amb dos dits de front pot veure de quin peu calcen aquests suposats defensors de llengües territorials.
No sé si val la pena insistir sobre la qüestió, però, com un exemple més, visiteu la pàgina web d'Hipercor. Ens adonarem d'algunes coses. Primera, la pàgina original és, evidentment, en castellà i per localitzar el canvi d'idioma la cosa no és gens fàcil, ja que aquesta opció no es troba a la pàgina d'inici. Si finalment la localitzem, podeu fer la comprovació de la diferència de llengua entre la pàgina en català i la pàgina en valencià.
Una petita mostra:
(Català) Alimentació
Servei de vins i licorsT'oferim assessorament qualificat en la compra de vins i licors, a més de preparació d'estoigs per a regal, amb la composició que triïs.

(Valencià) Alimentació
Servici de vins i licorsT'oferim assessorament qualificat en la compra de vins i licors, a més de preparació d'estoigs per a regal amb la composició que tries.
Bé... Ja ho deia Joan Fuster, "el meu país és aquell que quan dic Bon dia, em responen Bon dia."

El problema comença quan al bar de la cantonada et responen "Buenos días".

dimarts, 25 de novembre del 2008

EL TRIOMF EXUBERANT DEL PRESENT

Avui és 25 de novembre...

Em permetreu que m'autodediqui una mica de poesia...
Del gran i incomparable Ausiàs Marc:

Malament viu qui delit perd de viure

De Francesc Parcerisas, el poeta del record:

I mentre riuen i s'estimen
van gravant, amb el foc de l'amor,
que de nou els ha lligat, cegament,
a despit del curs fatal del temps
- a despit de la por i de l'experiència -
aquest triomf exuberant del present,
un goig que ja mai més podrà exhaurir-se.
I un darrer, de Miquel Martí i Pol:
Se'ns omplen massa de presències inertes
aquests capvespres flonjos
amb pols de temps perdut que dilueix
el perfil dels objectes.

Tensem bé l'arc del gest,
perquè el cos, pacient, retrobi la perduda
cadència, l'afany de restablir,
mot rera mot,
el foc de tots els horitzons possibles.
Bona feina!

diumenge, 23 de novembre del 2008

SOCIALISTES I POPULARS DE LA MANETA CONTRA LA LLENGUA


En el nostre post L'Ajuntament, ERC i la llengua ens fèiem ressò de la moció sobre l’ús del català en la informació municipal en l’àmbit de la infància i la joventut que el grup municipal d'ERC d'Esplugues havia presentat al ple municipal de l'Ajuntament.
Doncs, bé, la moció ha estat desestimada amb els vots en contra del PSC i del PP.

La petició d'ERC estava fora de lloc? Era, potser, massa "radical"?

La moció deia: "El Ple de l’Ajuntament d’Esplugues insta a l’equip de govern municipal a editar i redactar exclusivament en llengua catalana qualsevol article, revista o publicació adreçada a la infància i joventut de la nostra ciutat."

Potser hi ha encara infants o joves a Esplugues que no entenen el català? O potser volem impedir-los de ser catalans i mantenir-los de manera indefinida com els eterns immigrants?

Com podem observar, en temes de llengua catalana, PP i PSC van de la maneta.

XAVIER MIR: DIES 174 i 175 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (174 i 175)
xaviermir Vaga de bloc dissabte, 22 de novembre de 2008 10:09h
Dies 174 i 175 de la vaga.