dissabte, 29 de setembre del 2007

UNA ALTRA FESTA MAJOR

Esplugues ha viscut darrerament la seva Festa Major. Actes de tota mena i una gran incidència del món de la cultura popular i tradicional catalana a través del gran munt d'entitats i associacions existents al nostre poble.

Des de l'Ajuntament, però, sembla que s'intentin dividir en dos els actes de la Festa Major. D'una banda, els que organitza l'equip de govern del municipi. De l'altra, els que organitzen les Colles i Entitats de cultura popular.
Observem alguns detalls:
Les banderoles... totes feien referència als actes organitzats directament per l'Ajuntament. Manca absoluta de banderoles relatives als actes de les Colles i Entitats.
El Mercat Medieval. Es va prometre des de la regidoria de Cultura que el Mercat es faria cada dos anys i que els diners de l'any que no es fes servirien per potenciar els actes populars. Faltant a la seva paraula, el Mercat també s'ha muntat aquest any 2007, que no li tocava. Més diners per a les Colles..? Res de res.

Diari d'Esplugues (de El Pont millor ni parlar-ne). Edició de setembre de 2007. Pàgina 3 i 4. Actes de Festa Major. Només apareixen els actes organitzats des de l'Ajuntament. Cap menció al Seguici, ni a les "Barraques", ni al cercavila muntat per la Coordinadora d'Entitats de Cultura Popular...

El mateix diari. Pàgina 6. Entrevista a l'alcaldessa Sra. Pilar Díaz. Pregunta: Les tradicions també tenen un paper important dins el programa de la Festa Major. La gent continua seguint i participant d'aquests actes? Resposta: Sí, el Mercat Medieval, per exemple...(??!!) Cap més referència al món tradicional i popular... Potser és que el Mercat Medieval és ara una de les tradicions espluguines més arrelades? Continuen les preguntes: Sembla que les Entitats juguen un paper molt important en la celebració de la Festa Major... Atenció a la resposta... Una sola referència: l'Esbart Vila d'Esplugues i res més. La resta de la resposta se centra en les entitats esportives i els tornejos de handbol, futbol, volei i l'exhibició de gimnàstica femenina...
On apareix el món tradicional i cultural d'Esplugues? On són les Colles i Entitats? On és la Coordinadora d'Entitats de Cultura Popular? On és el seguici? I les "barraques"? I la resta d'actes?
Qui ha dictat al Diari d'Esplugues el que ha d'escriure?

LA VANGUARDIA ES "RAZONIALIZA" O L'ENEMIC A CASA

Molta atenció al recent article que ha publicat el diari La Vanguardia sota el títol Eso no es catalanismo. En la seva editorial del 24 de setembre, La Vanguardia llença un pamflet de vituperis i insults contra el món independentista en general i contra alguns independentistes en particular.

Fent servir com a excusa els fets de la crema de fotografies del rei d'Espanya, l'editorial diu coses com: [...] De un tiempo a esta parte, proliferan las manifestaciones de un soberanismo de corte maniqueo, con frecuencia maleducado e hiriente [...] la conversión del engreído treintañero incendiario en mártir de una supuesta España represora son el último capítulo de un bochornoso serial ideológico[...] Referint-se a Joel Joan: [...] aquel celebrado actor que no consigue diferenciar los ingeniosos balbuceos de su personaje televisivo de la lamentable charlatanería de sus mítines[...] O, en clara al·lusió al magistrat López-Tena: [...] o aquel destemplado jurista que ha conseguido notoriedad denunciando a un Estado de cuyo aparato participa [...]

Observeu, però, els insults: [...] Se trata de un soberanismo de vuelo gallináceo, tan estridente como irreflexivo [...]
I no se n'escapa ni el futbol: [...] La desacomplejada parcialidad con que desde los medios públicos se comentan los acontecimientos deportivos es el ejemplo más popular de la falta de respeto a la pluralidad catalana. La visión despectiva de las selecciones españolas o el tradicional barcelonismo de estos medios, ya de entrada discutible (según las estadísticas, un 40% de los catalanes son forofos de otros equipos), ha derivado en los últimos años en inaceptables formas de antimadridismo[...]

I el pamflet continua... si voleu llegir-ne les parts més interessants acompanyades d'aguts comentaris, aneu a Racó català.

No cal anar gaire lluny a buscar l'enemic...

CONTINUA LA CAÇA...

El jutge Marlaska continua amb la seva particular caça de l'independentista. Nou persones més citades a declarar a l'Audiencia Nacional -a Madrid, no ho oblideu- i les amenaces d'encausament al fotògraf gironí que va enregistrar fotografies el dia de la manifestació i que, posteriorment, es va negar a lliurar als Mossos d'Esquadra. Si voleu estar al dia de com va tot això, aneu al web de la campanya No al rei. Si voleu riure una miqueta amb les peripècies del Rei cremant fotos, en Saura i els mossos, visioneu aquest vídeo de Polònia.

divendres, 28 de setembre del 2007

QUI HO VULGUI, JA HO POT SABER


S'ha acomplert un mes des que es va iniciar la campanya per al visionat del vídeo del cas de l'Èric Bertran i ja hem arribat al punt final.
Resultats: El dijous 27 de setembre vam aconseguir la millor posició dins del rànquing dels més vistos del mes en la secció de notícies i política, la número 59; 146.254 visionats. A partir d'ara, en la propera actualització, haurem desaparegut peruqè el mes s'haurà acomplert.

Com diu en
Xavier Mir, ara el món ja pot conèixer el cas de l'Èric Bertran a través del YouTube. Si vol, és clar.

dimecres, 26 de setembre del 2007

INSÍPIDS I AMORFS

L'hospital de la Vall d'Hebron, uns quants dies després de l'accident que el va deixar sense electricitat, continua a hores d'ara funcionant a mig gas. Un detall més a afegir a la llarga llista d'indicadors polítics, socials i econòmics que ens confirme que el país està perdent pistonada, que ens anem ensorrant cada vegada una mica més i perdent llocs en la classificació del rànquing de països desenvolupats.

L'enemic a casa. Els sindicats ferroviaris ja han desconvocat la vaga amb què amenaçaven la societat catalana. Suposem que els hauran promès que filaran molt prim en el traspàs de rodalies a la Generalitat, no sigui cas que poguessin perdre (els que en tinguin) alguns dels privilegis obtinguts gràcies a a la E d'Espanya i a la N de nacionales que els acompanya des del franquisme.
Al costat de tot l'enrenou provocat per la crema de fotografies del rei d'Espanya, els pressupostos generals de l'Estat han decidit augmentar l'assignació de la Casa Reial en un 4,5% (més del que representa l'augment de l'IPC). El proper exercici cobraran per a les seves despeses 8,66 milions d'euros. Potser és que volen augmentar la seva fortuna personal xifrada en 1.790 milions d'euros.

Mentre tot això passa, el nostre Parlament celebra el seu debat sobre l'estat de la nació... si bé aquí hem considerat que era massa agosarat anomenar-lo d'aquesta manera i hem optat per batejar-lo, de manera ínsipida i amorfa -com tantes altres coses- com debat d'orientació política general.

dilluns, 24 de setembre del 2007

LA CAÇA DE L'INDEPENDENTISTA

Després de la crema generalitzada de fotografies del monarca espanyol en les concentracions realitzades a Girona i a Molins de Rei, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska sembla haver començat la caça de l'independentista. Així, ha demanat als mossos d'esquadra i a la policia espanyola que identifiquin els responsables d'haver cremat les fotografies de Juan Carlos de Borbó en les citades manifestacions. S'han obert ja les diligències per tal de processar els implicats per presumpte delicte d'injúries a la corona espanyola.

¿Algú ens ha preguntat si volem la monarquia, si volem continuar mantenint la figura monàrquica del rei?

Si voleu, podeu adherir-vos a la campanya contra la monarquia.

diumenge, 23 de setembre del 2007

SOM AL TRAM FINAL

Ens trobem ja al tram final de la campanya El món ha de saber-ho. Per conèixer les darreres informacions, us reproduïm l'escrit de Xavier Mir:

Dilluns 24 de setembre farà tres anys que l'Èric Bertran va enviar els correus electrònics demanant l'etiquetatge en català. Dimecres 26 farà un mes que es va penjar a YouTube el reportatge de Xevi Mató on s'explica el seu cas i l'ofensiva estatal contra ell. La campanya “El món ha de saber-ho” arriba doncs al seu tram final, ara definitiu. No hi haurà pròrrogues. La campanya com a tal s'acabarà aquell dia, però evidentment qui ho vulgui pot continuar visionant el documental i enviant correus i deixant comentaris als blocs d'arreu del món per cridar l'atenció sobre el cas, sobre les surrealistes acusacions de terrorisme i les amenaces de la fiscal de l'Estat.

Després d'una frenada al llarg d'aquesta setmana, sembla que el vídeo objecte de la campanya torna a guanyar posicions. Vam arribar a ser el 62è més vist i després va venir la reculada fins a la posició 71. Semblava que la pèrdua de força, combinada amb l'entrada de nous vídeos amb molts visionats, ens deixaria fora de joc. Però avui tenim la posició 64 i uns quants vídeos que cauran abans que nosaltres del rànquing mensual (sis assegurats). Estaria bé aconseguir entrar a la tercera pàgina de resultats abans de donar per acabada la campanya. Això vol dir superar la posició 61. Després, quan el vídeo porti més d'un mes penjat, per tornar a ser dels més vistos de la secció hauríem de superar el milió de visionats, i no és una fita realista a mitjan termini ni assumible per a una campanya com aquesta. Per tant, qui hagi participat en aquesta proposta pot dedicar-hi els últims esforços i ja podrem anar per una altra cosa.
23-09-07
135.569 visionats