divendres, 4 de juliol del 2008

AIXÒ S'ACABA...?



Llegeixo un article de Salvador Cot a l’AVUI sobre el tema de moda d’aquesta setmana: la victòria de la “roja” a l’Eurocopa i les conseqüències que se n’han derivat en forma d’exultants i aclaparadores manifestacions del patriotisme “espanyolero” més abrandat.

L’articulista es fa ressò del sentiment de decepció que ha fet forat en part del catalanisme de casa nostra. “Això s’acaba”, diuen. El problema, però, no radica en el fet que determinada gent fes ostentació del seu “amor” als colors patris; fet i comptat són “els de sempre”, els mateixos que ens eixorden quan el Real Madrid guanya algun partidet o algun títol. El problema, segons Cot, l’hem de buscar en fets com que “L’endemà de la final, un diari de Madrid destacava la fotografia d’uns aficionats celebrant la victòria a Barcelona. Els protagonistes tenien trets magribins. Aquesta és la novetat. I si això s’acaba, serà per aquí, per manca d’atractiu del projecte català. No pas pels petards dels de sempre.”

Trobo que el comentarista l’encerta de ple. La manca d’un projecte català, un projecte social i nacional, suficientment atractiu i engrescador és el principal entrebanc que obstaculitza el necessari creixement de la massa de gent disposada a fer de Catalunya i dels Països Catalans un país nacionalment lliure i socialment just. Una massa que ha de créixer en dos sentits. D’una banda, pel cantó dels que acostumem a anomenar “catalans”; és a dir, aquella gent que, nascuda aquí o no, ha fet d’aquest país el seu país, amb tot el que això comporta. D’altra banda, però, ha de créixer pel cantó dels nouvinguts, molts dels quals van celebrar la victòria de la selecció espanyola com si fos la del seu país perquè s’identifiquen més amb Espanya i amb el seu projecte nacional que, mal que ens pesi a nosaltres, potser sí que els resulta atractiu.

Fa molts anys durant els 50 i 60 del segle passat, i per raons històriques i socials molt diferents a les actuals, vam perdre l’ocasió o, millor dit, no vam tenir ni la més mínima oportunitat, d’integrar molts dels nouvinguts de l’època a un projecte nacional català. Alguns d’ells o potser alguns dels seus fills sí que han passat a engruixir aquesta massa social catalana de què parlàvem, i això cal dir-ho alt i clar, però molts altres continuen –i també els seus fills i néts- pertanyent al projecte nacional espanyol i, potser, cada vegada amb més entusiasme.

El país, i amb ell la llengua, la cultura i una manera de viure i entendre el món, se’ns està escapant de les mans. No és pessimisme ni catastrofisme, entre altres coses perquè encara som a temps d’aturar-ho. Per aconseguir-ho, però, no valen ja mitges tintes ni actituds passives o condescendents. Cal posar el fil a l’agulla i treballar, cadascú des de les seves possibilitats, des del seu lloc, des del seu espai individual i col·lectiu, en la consolidació d’un projecte nacional català atractiu i engrescador.
Les actituds passives; els posicionaments ambigus o ambivalents ja no li valen a ningú per amagar o dissimular la seva actuació. Avui, o formes part, ja sigui per activa o per passiva, d’un projecte nacional espanyol, o et decideixes a formar part i a engruixir les masses d’un projecte nacional genuïnament català.

Això s’acaba”. Jo i tu... nosaltres i vosaltres... decidim.

"MOBBING" IMMOBILIARI ALS ESPAIS CULTURALS

Els casos d'assetjament immobiliari, l'anomenat "mobbing immboliari", proliferen arreu del país. Des que els promotors i propietaris d'habitatges han vist la manera de guanyar diner fàcil, la pràctica d'aquest mètode d'assetjament als llogaters d'habitatges o locals amb contracte vigent, s'ha estès com la pólvora. L'objectiu: obligar-los a marxar i, d'aquesta manera, poder llogar els habitatges més cars o vendre la finca un cop estigui buida.

A Calaf, s'ha produït un cas peculiar de "mobbing" immmobiliari. Peculiar perquè afecta un espai de foment de la cultura i de la conscienciació de país.

Cal Macarró-taverna catalana va néixer el 14 de maig de 2005 com a seu de l'entitat COMTCASE (Comissió Organitzadora de Música Tradicional de Calaf i l'Alta Segarra) que llavors ja duia 14 anys organitzant el Festival de Música Tradicional de Calaf. La voluntat dels promotors era la de crear un espai de cultura a la Catalunya central que donés una àmplia visió de, sobretot, la música de tots els estils que es fa als Països Catalans, sense oblidar, però, la presentació de llibres, xerrades, taules rodones, presentacions d'entitats, festes i una llarga llista d'activitats relacionades amb el país on tots vivim. Tot això amb periodicitat setmanal. Durants aquests 3 anys han tingut lloc més de 80 concerts en directe i 30 actes més de contingut divers, però sempre relacionats amb la cultura i el país.
Cal Macarró té una llicència de bar atorgada per l'ajuntament de Calaf. Un contracte de lloguer de 5 anys dels quals ara se'n compleixen tres. El problema comença quan els propietaris del local munten unes habitacions a sobre de Cal Macarró al cap d'un any d'estar funcionant el local. A partir d'aquí comencen els problemes. Els propietaris denuncien el local (pel soroll que, lògicament, fan) el setembre de l'any passat. A causa d'aquesta denúncia, Cal Macarró deixa de fer concerts en directe.

Ja fa dos anys que arrosseguen aquest problema que no només els afecta a ells, sinó que ja ultrapassa l'àmbit local, perquè és tota la població de la Catalunya central que es queda sense un espai amb programació musical-cultural.

Bernat Dàmaso, promotor del local, davant la impotència per solucionar el problema, ha iniciat una vaga de fam per denunciar públicament el cas i fer evident el que representaria per la cultura catalana i el país la pèrdua d'un local d'aquestes característiques.
Visiteu l'espai web de Cal Macarró i podreu observar la tasca que des de Calaf s'ha estat fent fins ara. S'adonareu de la importància d'un espai de referència com aquest i de la necessitat de mantenir-lo.
Adheriu-vos al manifest de suport!

dijous, 3 de juliol del 2008

CATALANS...? O PURA ESQUIZOFRÈNIA?


No sé si heu pogut veure les declaracions de Xavi a Madrid i el seu "esgarrifós" crit de "Viva España"... Mireu si voleu aquests minuts de glòria del capità del Barça...
Llegiu també aquest article sobre les coses a oblidar de l'Eurocopa (encara que jo diria que precisament cla recordar-les).

I si encara en tneiu ganes, podeu acabar llegint l'article "El triomf d'Espanya descol·loca el catalanisme".

dimecres, 2 de juliol del 2008

XAVIER MIR: DIA 32 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (32)
xaviermir Vaga de bloc dimecres, 2 de juliol de 2008 11:45h
Dia 32 de la vaga. (I vacances fins diumenge 6)

FUTBOL...?

Unes quants enllaços que m'ha facilitat en Jaume Piquer ("Jimmy") sobre el "partit de futbol" que va guanyar la "roja" diumenge passsat.
Comentaris de la COPE (per sucar-hi pa).
Set arguments sobre això de diumenge. No us perdeu aquest article de Vicenç Partal. És una crònica de la realitat autèntica del país i dels enormes problemes que tenim al damunt. Una crònica sobre el nacionalisme més perillós: l'espanyol, perquè és un nacionalisme provocador i agressiu. Posa el dit a la nafra pel que fa a les actituds dels jugadors catalans de la selecció espanyola (per exemple, els "viva España" de Xavi).
La "roja" una orgia de nacionalisme espanyol. Víctor Alexandre reflexiona sobre per què ens alegrem de les derrotes espanyoles.
L'enemic també és a casa...

dilluns, 30 de juny del 2008

NO VOLIA ESCRIURE SOBRE FUTBOL...

M'havia fet el propósit de no escriure sobre futbol... però els crits guturals que vaig haver de sentir ahir i l'espectacle que he anat veient avui al matí m'obliguen, si més no, a deixar anotades unes quantes realitats...

TV3 obria el telenotícies vespre d'ahir diumenge amb la notícia i la crònica de la prèvia del partit Alemanya-Espanya...

El final del partit radiat per algunes emissores espanyoles mantenia una estreta relació i un vincle directa amb la religió. Des d'encomanar-se a santa Teresa fins a resar una avemaria completa per les ones radiofòniques...

Ahir diumenge era gairebé impossible veure un canal on, en un moment o altre, no aparegués alguna cosa referent al partit. Fins i tot en un canal de pagament com és l'AXN, sota el logo de l'emissora hi havia la frase "Juntos podemos. España-Alemania". Una frase que t'havies d'empassar durant tot el dia...
El president del meu país, el senyor José Montilla, fa unes declaracions a La Vanguardia en què desitja el triomf de la "roja": "Quiero que gane la selección española de fútbol porque ha demostrado que con buen juego, en un campeonato, se llega más lejos que con palabrería patriótica y bravuconadas que confunden deporte con política." El president del meu país que encara espero que doni suport a les seleccions catalanes... deu ser que nosaltres som els de la "palabrería patriòtica i bravuconadas"...
Avui dilluns, gairebé no hi ha diferència entre les portades dels diaris espanyols i la majoria, amb honroses excepcions, de diaris catalans...

Avui dilluns, he hagut d'aguantar com millor he sabut que l'amo de la fruiteria del barri em vengués, per última vegada, la fruita amb la samarreta de la "roja" (amb el número i el nom de Raúl al darrere) mentre anava xiulant "el himno nacional"...

He vist restaurants i bars amb banderes espanyoles de dimensions considerables a la porta del local...

La selecció espanyola guanya amb 8 catalans i amb Xavi, català i del Barça, proclamat millor jugador de l'europeu...
Un bon exemple de redactat de la notícia de la victòria espanyola el podeu trobar a Vilaweb. Informació correcte i ponderada. Un retall: "els seguidors d'Espanya han celebrat al carrer durant hores la victòria de la seva selecció..."
Un bon article, el d'en Vicenç Partal: "Quan la "roja" ens va a favor"...
Mentrestant, al "país dels esvorancs" devem estar preparant el partit de costellada de l'any que ve... sempre que la "Federación española" ens deixi i que els clubs ens cedeixin els jugadors catalans per poder jugar el partidet...
I no em digueu que només és futbol... Si de veritat ho creieu així, potser que s'ho feu mirar... O sou més innocents que un infant de bolquers o el rentat de cervell a què us han sotmès us impedeix distingir la realitat de la ficció...

I que consti que no volia escriure sobre futbol... però... pensant-t'ho bé...
He escrit sobre futbol?

XAVIER MIR: DIA 30 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (30)
xaviermir Vaga de bloc dilluns, 30 de juny de 2008 12:29h
Dia 30 de la vaga

diumenge, 29 de juny del 2008

XAVIER MIR: DIA 29 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (29)
xaviermir Vaga de bloc diumenge, 29 de juny de 2008 20:33h
Dia 29 de la vaga.

EL CORRELLENGUA JA CAMINA PER LES TERRES DELS PAÏSOS CATALANS

Dissabte 28 de juny. Prada. Catalunya Nord. El Correllengua 2008 comença a caminar.

Ahir dissabte 28 de juny va ser un dia especialment emotiu i encoratjador.

Emotiu per tots els actes que van tenir lloc a les terres germanes de la Catalunya Nord. Tres fets es refonien ahir en l'acte d'inici del Correllengua 2008: el 800 aniversari de la mort del rei Jaume; el mil·lenari de l'abat Oliba i els 1111 anys de la mort del comte Guifré el Pilós.

Encoratjador perquè el contacte amb els companys i companyes d'altres nuclis de la CAL, amb simpatitzants, socis i sòcies vingudes d'arreu del país i, sobretot, amb els compatriotes de la Catalunya Nord ens fa renovar les energies per continuar el treball i la lluita constant per la nostra llibertat, la nostra llengua i la nostra cultura. Ens fa renovar les esperances d'un futur més just i lliure per a la nostra pàtria comuna.
Us recomanem que visiteu el web de la CAL d'Esplugues on podreu donar un cop d'ull a un complet reportatge fotogràfic del dia. Us recomanem també de manera especial que visiteu el bloc del company de la CAL d'Esplugues, Dídac López, que ha fet una acurada, vibrant i detallada crònica dels emocionants actes que vam compartir ahir a la Catalunya Nord.

PAÏSOS CATALANS: LLIBERTAT, LLENGUA I CULTURA

ENDAVANT AMB EL CORRELLENGUA!

XAVIER MIR:DIA 28 DE LA VAGA

Vaga de bloc per la sobirania (28)
xaviermir Vaga de bloc dissabte, 28 de juny de 2008 09:59h
Dia 28 de la vaga.
La crisi econòmica
La proposta de quaderipartit de Puigcercós irrita ICV
Després de l'acte d'Òmnium Cultural