divendres, 4 de juliol del 2008

"MOBBING" IMMOBILIARI ALS ESPAIS CULTURALS

Els casos d'assetjament immobiliari, l'anomenat "mobbing immboliari", proliferen arreu del país. Des que els promotors i propietaris d'habitatges han vist la manera de guanyar diner fàcil, la pràctica d'aquest mètode d'assetjament als llogaters d'habitatges o locals amb contracte vigent, s'ha estès com la pólvora. L'objectiu: obligar-los a marxar i, d'aquesta manera, poder llogar els habitatges més cars o vendre la finca un cop estigui buida.

A Calaf, s'ha produït un cas peculiar de "mobbing" immmobiliari. Peculiar perquè afecta un espai de foment de la cultura i de la conscienciació de país.

Cal Macarró-taverna catalana va néixer el 14 de maig de 2005 com a seu de l'entitat COMTCASE (Comissió Organitzadora de Música Tradicional de Calaf i l'Alta Segarra) que llavors ja duia 14 anys organitzant el Festival de Música Tradicional de Calaf. La voluntat dels promotors era la de crear un espai de cultura a la Catalunya central que donés una àmplia visió de, sobretot, la música de tots els estils que es fa als Països Catalans, sense oblidar, però, la presentació de llibres, xerrades, taules rodones, presentacions d'entitats, festes i una llarga llista d'activitats relacionades amb el país on tots vivim. Tot això amb periodicitat setmanal. Durants aquests 3 anys han tingut lloc més de 80 concerts en directe i 30 actes més de contingut divers, però sempre relacionats amb la cultura i el país.
Cal Macarró té una llicència de bar atorgada per l'ajuntament de Calaf. Un contracte de lloguer de 5 anys dels quals ara se'n compleixen tres. El problema comença quan els propietaris del local munten unes habitacions a sobre de Cal Macarró al cap d'un any d'estar funcionant el local. A partir d'aquí comencen els problemes. Els propietaris denuncien el local (pel soroll que, lògicament, fan) el setembre de l'any passat. A causa d'aquesta denúncia, Cal Macarró deixa de fer concerts en directe.

Ja fa dos anys que arrosseguen aquest problema que no només els afecta a ells, sinó que ja ultrapassa l'àmbit local, perquè és tota la població de la Catalunya central que es queda sense un espai amb programació musical-cultural.

Bernat Dàmaso, promotor del local, davant la impotència per solucionar el problema, ha iniciat una vaga de fam per denunciar públicament el cas i fer evident el que representaria per la cultura catalana i el país la pèrdua d'un local d'aquestes característiques.
Visiteu l'espai web de Cal Macarró i podreu observar la tasca que des de Calaf s'ha estat fent fins ara. S'adonareu de la importància d'un espai de referència com aquest i de la necessitat de mantenir-lo.
Adheriu-vos al manifest de suport!