divendres, 11 d’abril del 2008

LES GRANS MENTIDES

El mes passat, a CAL Parlar de Llengua, vam poder conversar amb l'historiador Jordi Bilbeny sobre la catalanitat de Colom i sobre la mentida històrica que representa l'aventura del descobriment d'Amèrica. L’historiador nord-americà Charles Merrill, professor de castellà al seminari de la universitat Mont Sant Mary's als EUA, està a punt de publicar un assaig on es vol donar per tancat l’enigma de l’origen de Cristòfor Colom i en el qual coincideix amb la teoria de la catalanitat del navegant, estesa i treballada per l’arenyenc Jordi Bilbeny.

Durant la conversa amb en Jordi Bilbeny es van apauntar altres possibles mentides i ocultacions històriques: Cervantes, "El lazarillo de Tormes", Garcilaso de la Vega... En Jaume ens ha enviat una interessant adreça on podem documentar-nos sobre aquests temes tan interessants i sorprenents: Llàtzer. cat

Alguns fragments de documents que s'hi poden trobar:

"Garcilaso de la Vega, en virtut de les catalanades i els girs lingüístics catalans que es troben en la seva obra, podria tractar-se d’un altre cas de manipulació de l’obra i alteració de la identitat. En Josep Mayolas està estudiant aquest personatge tan misteriós, i ha trobat un poeta, humanista, home d’armes i personatge de la cort catalana d’una vida absolutament paral•lela a la biografia que ens ha arribat d’en Garcilaso: en Galceran Cardona i Recasens."
"Com pot ser que la qualitat literària s’estronqués de sobte pràcticament després del Tirant i no es reprengués fins a mossèn Verdaguer, nascut a Folgueroles el 1846? És creïble això? Ens ho podem empassar? La veritat és que resulta, si més no, sospitós.Però hi ha gent que hi treballa, que es dedica a esbrinar a partir de documents el que pot haver estat una gran tergiversació de la història. D’una història oficial d’Espanya que comença el 1516 amb Carles I, tan sols 26 anys després que a València es publiqués el Tirant lo Blanc. I em sembla que en sentirem a parlar molt, de tot això."
"Resulta que al Lazarillo no es coneixen edicions anteriors, i en un mateix any, el 1.554, surten cinc edicions, i d’aquestes edicions només hi ha un llibre. Per això en Bilbeny assegura que són edicions d’estat, creades i posades en circulació expressament per la Censura per fomentar la creença que el Lazarillo de Tormes va ser escrit per un castellà, i que l’obra passava a Castella. Per molt que els catalans, coneixedors de la veritat, tractessin els castellans de l’època de bojos, l’obra impresa seria 'la veritat' que quedaria al cap dels segles."
Us recomanem, doncs, una visita a Llàtzer.cat.

dimecres, 9 d’abril del 2008

CAL PARLAR DE LLENGUA: CATALUNYA EXPLICADA ALS ALEMANYS

El proper dijous 10 d'abril, a les 22 h i en directe per ETV Llobregat, podrem conversar amb Klaus-Jürgen Nagel, autor del llibre "Catalunya explicada als alemanys. Les claus per entendre una nació sense estat de l'Europa actual."

Klaus-Jürgen Nagel és professor agregat i membre del Grup de Recerca en Teoria Política a la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix classes de teoria política i de política comparada, des de l’any 1997. Abans havia exercit la docència a les universitats de Bielefeld i de Frankfurt del Main, en història i ciències socials, res-pectivament. Ha publicat sobre nacionalisme, federalisme i integració europea, i sobre organització territorial d’Alemania i d’Espanya, entre altres temes.

En aquest llibre es tracta la qüestió de com n'és de diferent Catalunya d'Espanya i com se senten aquestes diferències. Veiem-ne algun fragment:

"A Catalunya avui encara s'hi troben tipus de comportament que remeten a aquell temps i que demostren falta de sobirania lingüística, com ara renúncies ràpides a parlar la llengua, disculpar el seu ús, servilitat ligüística i, en ocasions, un esperit missioner exagerat que també, en el fons, demostra inseguretat."

"Avui els catalans que dominen el català són camaleons ligüístics, que segons l'entorn utilitzen una de les dues llengües oficials de Catalunya. Mentre que hom pot solucionar totes les qüestions quotidianes en castellà, és gairebé impossible servir-se exclusivament de la llengua original del país."

"Tanmateix, en el cas català es tracta sempre d'una aportació solidària d'envergadura, que en tot cas és molt més elevada que l'aportació del länder d'Alemanya occidental fan als de l'Alemanya oriental. Segons les fonts catalanes esmentades la "solidariat" catalana podria doblar l'alemanya."
El programa comptarà amb la presència de l'Aleix Costa, de l'Assembla Independentista "La Guitza".

11-12 D'ABRIL: CAP DE SETMANA PER LA LLENGUA

El proper 11 i 12 d'abril, l'Assemblea Independentista d'Esplugues, La Guitza, ha organitzat, amb la col·laboració de la CAL d'Esplugues, tot un seguit d'actes per fomentar l'ús i el debat sobre la llengua catalana a la nostra vila i comarca.

Els actes començaran el divendres dia 11 amb el Sopar per la Llengua i continuaran el dissabte dia 12, al Casal Robert Brillas d'Esplugues, amb la xerrada-debat "Parlem de llengua" que comtarà amb la participació de: Pepe Ruiz, de Veu Pròpia; Miquel López, professor de l'IES La Mallola; Ahmad Baghat, ciutadà amazig i Jaume Marfany de la CAL. Al vespre, tindrà lloc al mateix casal el Concert per la Llengua amb els grups Revolta 21, Mall, Nohison i Zikuta.

Tots els beneficis aniran destinats a entitats que fomenten la nostra llengua i que treballen dins de l’àmbit local i comarcal.