divendres, 2 d’octubre del 2009

EL CONSORCI TANCA LES PORTES AL NIVELL SUPERIOR DE CATALÀ


Els mitjans de comunicació, concretament el diari AVUI, informava que el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) eliminava els cursos superiors de llengua catalana, més coneguts com a nivell D.

Centenars de persones s’han quedat sorpreses quan, en intentar matricular-se en un curs de nivell superior, els diferents Serveis Locals de Català (SLC) els deien que no les podien atendre i les derivaven cap a la Universitat de Barcelona (UB) o cap a l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

La resposta del Sr. Bernat Joan, secretari de Política Lingüística i president del CPNL, ha esta que "Hem hagut de prioritzar quins cursos oferim perquè no podem absorbir tota la demanda i en aquests moments el que considerem més urgent és l'acolliment lingüístic i la incorporació de la població immigrada".

Anem a pams...

Per començar, em sembla una decisió sense cap mena de sentit. D’una banda, els ciutadans de qualsevol país han de tenir l’oportunitat d’aprendre una llengua en tots els nivells, des del més bàsic i imprescindible fins, evidentment, al superior. D’altra banda, que el mateix secretari de Política Lingüística i, alhora, president del CNL digui que no podem absorbir la demanda és, com a mínim, faltar a la veritat.

Els cursos que ofereix el CPNL estan subvencionats al cent per cent pel que fa al nivell Bàsic, aquell que es considera indispensable per a la població nouvinguda. A partir d’aquí, el percentatge de subvenció va disminuint i l’alumnat ha de cobrir de la seva butxaca la part restant. Així, per aconseguir el certificat del nivell Elemental, els alumnes hauran d’haver pagat, aproximadament, uns 90 euros. Aquesta quantitat continua pujant a mesura que apugem també el nivell, fins arribar al de Suficiència (nivell C) que els pot arribar a costar prop de 400 euros.

El nivell D que oferia fins ara el CPNL sempre se’ns havia dit que representava un guany per al SLC que l’impartia amb personal fix i que, en tot cas de contractar-lo exteriorment, s’autosubvencionava. De fet, l’alumnat pagava una quantitat similar a la que cobra la UB o Rosa Sensat. El preu hora del curs venia a ser d’uns 35 euros.

El CPNL no només hauria de continuar oferint aquest nivell superior de llengua perquè és la seva obligació, sinó també perquè és del tot viable econòmicament per al CPNL. Si no n’hi ha prou amb el personal fix del CPNL, es pot contractar professorat de fora.

De fet, aquesta és la política habitual del CPNL, un ens públic integrat per la Generalitat i els Ajuntaments que té gairebé la meitat del seu personal eventual, ja sigui amb contractes a temps parcial o fins i tot amb contractes per curs fet.

dimecres, 30 de setembre del 2009

17 D'OCTUBRE: CORRELLENGUA D'ESPLUGUES

El Correllengua 2009, com a iniciativa que esdevé un acte festiu i, alhora, reivindicatiu i pedagògic sobre la llengua catalana, va iniciar la marxa el passat 27 de juny a l’Aranyó i a Cervera, en homenatge a la figura de l’escriptor Manuel de Pedrolo, i es clourà el proper 7 de novembre a Perpinyà.

El Correllengua és una iniciativa de la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua) que vol ser una eina més al servei d’un bojectiu: assolir la plena normalitat política i social de la llengua catalana, tot assegurant-ne polítiques actives per facilitar-ne l’ús social.

El 17 d’octubre, fidel a la seva cita anual, el Correllengua 2009 arribarà a Esplugues. Els actes previstos enguany són:

MATÍ-MIGDIA. De les 11 a les 14 h

GUIXOT DE 8. Jocs d’enginy i imaginació fets amb materials reciclats i per a totes les edats

Vermut popular

A les 12.30 h. Inauguració de l'exposició del centenari de la bandera estelada amb la presentació del llibre CENT ANYS D’ESTELADA, Un segle d’iconografia independentista, a càrrec de Jordi Quera (editor) i Joan-Marc Passada (autor).
TARDA-VESPRE
A les 18.30 h

Inici del Correllengua d’Esplugues 2009
Parlament de la CAL d’Esplugues
Lectura del Manifest del Correllengua
La Moixeranga

A les 19 h.
IV Chill out aborigen literari, a càrrec d’en Marcel Casellas i de les entitats d’Esplugues.
A les 21 h.
Sopar per la llengua (preu del tiquet, 12 euros)
A les 22.30 h.
Actuació del grup RUMB AL BAR, un grup festero i rumbero, portàtil i versàtil vingut del cor de Gràcia i liderat per Marcel Marimon

Durant tots els actes hi haurà servei de bar amb les begudes de la terra

dilluns, 28 de setembre del 2009

SIGNATURES AL CIM DE SANT PERE MÀRTIR


Ahir, 27 de setembre, va tenir lloc, amb un gran èxit de participació, la XIII Caminada popular a Sant Pere Màrtir. La caminada, que organitza l'Espluga Viva en col·laboració amb el Grup d'Estudis d'Esplugues, va comptar amb prop de 200 participants que van poder escollir entre dos recorreguts: un de 6 Km i l'altre de 12 Km.

La CAL d'Esplugues va participar en la jornada i vam aprofitar per continuar la campanya de recollida de signatures per a la ILP Televisió sense fronteres.

Aquí teniu algunes fotografies fetes al lloc d'arribada, al cim de Sant Pere Màrtir. Podeu veure'n més a l'espai de la CAL d'Esplugues al Facebook.