dimecres, 7 d’octubre del 2009

"CAL PARLAR DE LLENGUA" INICIA LA SEVA CINQUENA TEMPORADA

El dijous 8 d'octubre, a les 22 h en directe per ETV Llobregat, el programa CAL Parlar de Llengua iniciarà la seva cinquena temporada d'emissió.

El programa tindrà com a convidat en Jordi Solé i Camardons, professor de llengua i literatura catalanes, escriptor, membre de la FOLC (Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana) i Assessor LIC (Llengua, Interculturalitat i Cohesió social) a Barcelona.


Jordi Solé és també el comissari de l'exposició Realitat i vitalitat de la llengua catalana i autor del llibre del mateix nom.
Realitat i vitalitat de la llengua catalana és una exposició sobre l’ús social del català i, alhora, una eina de coneixement i d’autoestima per als vells i nous catalanoparlants.

diumenge, 4 d’octubre del 2009

DECISIONS QUE ENS FAN MAL

A continuació, i perquè el creiem força interessant, us reproduïm el comentari que en Dídac López ha fet al post El Consorci tanca les portes al nivell superior de català:

La decisió traspua el menyspreu inconscient que apliquen els catalans a la pròpia llengua. La contraposició fàcil entre la quantitat i la qualitat, o un "populisme" lingüístic, que no és més que la reencarnació de la disglòssia històrica, són al darrera de la curiosa justificació d'aquesta decisió.

En una societat com la nostra, on l'expressió verbal i escrita de qualitat és molt més una necessitat per al desenvolupament personal que no pas un "luxe", disposar de cursos assequibles de nivell D (i d'E, si n'hi hagués, que n'hi hauria d'haver) és un imperatiu democràtic i un dret social. Recuperar una llengua és recuperar-la per a tots els usos i per a tots els registres. Són excuses de mal pagador dir que "cal prioritzar l'acolliment lingüístic" per no fer una altra feina igualment necessària i que és indestriable.

Quines ganes pot tenir una persona per aprendre una llengua nova si la veu tractada de qualsevol manera en els usos més prestigiats? Decisions com aquesta refermen la idea entre la població al·lòctona que el català els és utilitzat en contra, merament com un instrument demagògic sense més rellevància pràctica. I entre la població autòctona s'instal·la la idea malèvolament xenòfoba de presentar el "problema lingüístic" com un "problema de la 'nova' immigració".