dissabte, 13 d’octubre del 2007

ALERTA LINGÜÍSTICA I CULTURAL

Ja vam comentar en el seu moment la presència habitual del castellà en la difusió dels actes de la Festa Major d’Esplugues. Un bilingüisme absurd, quan no castellà directament, que, malauradament, no es dóna només per part de l’Ajuntament, sinó que també és d’ús habitual en algunes entitats.

Un altre punt de conflicte: la programació de teatre de l’Ajuntament d’Esplugues... amb predomini, no cal dir-ho, de les obres en castellà...

Però fins i tot l'alerta arriba al Centre Cultural l'Avenç i a la seva programació per als mesos d'octubre, novembre i desembre d'enguany. Sembla que -de moment, esperem- a l'Avenç no hi ha espai per a la cultura i la música d’arrels tradicionals... a banda de les habituals sardanes. En canvi, sí que hi han trobat espais per a les manifestacions folklòriques i culturals andaluses, extremenyes, aragoneses o, fins i tot, per als cants espirituals de la música negra...


Esperem que en la programació del proper trimestre, el Centre Cultural l'Avenç ens ofereixi més espais per a la cultura, música i llengua del país.

La feina s’acumula.. El llum vermell de l’alerta lingüística ha de continuar, mal que ens pesi, permanentment encès....

divendres, 12 d’octubre del 2007

12 D'OCTUBRE

12 d'octubre...

Un bon dia per reflexionar sobre el genocidi de tants pobles al llarg de la història...

Un bon dia per reflexionar sobre un més que possible engany, sobre una manipulació més...

Era català, Colom?


12 d'octubre...
PAÏSOS CATALANS
LLENGUA, CULTURA I LLIBERTAT

dimecres, 10 d’octubre del 2007

TORNA "CAL PARLAR DE LLENGUA"

El dijous 11 d'octubre, a les 10 del vespre, ETV Llobregat emetrà el 26è programa, 1r de la tercera temporada, de CAL Parlar de Llengua.

Els convidats seran:

Pere Comellas Casanova, professor de Filologia Portuguesa a la Universitat de Barcelona. Ha traduït diverses obres literàries al català i al castellà, especialment de literatures africanes en llengua portuguesa. El 2005 va guanyar el V Premi Giovanni Pontiero per la seva traducció al català de Chiquinho, de l'escriptor capverdià Baltasar Lopes. Ha publicat treballs relacionats amb les literatures africanes en llengua portuguesa i amb la reflexió sobre la traducció. Darrerament ha publicat el llibre Contra l'imperialisme lingüístic. A favor de la linguodiversitat. Editorial la Campana.

És investigador, entre altres, en el GELA (Grup d’Estudis de Llengües amenaçades) que dirigeix la coneguda lingüista Carme Junyent.

Maria Dolors Orobitg i Santamaria. Nascuda a Esplugues. Comerciant. Pertany al Grup d'Estudis d'Esplugues i al Grup ecologista en defensa del medi natural de la Segarra.

Pep Ribas. Viu al barri de Sants de Barcelona. És una persona vinculada al moviment social i cultural del barri. Mémbre de la CAL i de la Plataforma pel Dret a Decidir. Està molt vinculat a Esplugues, perquè, entre altres coses, pertany al Centre Excursionista d'Esplugues.

"HOLA, QUÈ TAL..." DE FALANGISTA A DEMÒCRATA

Fa uns dies parlàvem del polèmic article de La Vanguardia en contra de l'independentisme català i de tots els sobiranistes catalans en general.

Llegiu-ne la transformació-traducció que n'ha fet el controvertit escriptor i columnista Salvador Sostres en el seu web...

LA LLENGUA AL CARRER

Dimarts dia 9 d'octubre, la CAL d'Esplugues va participar, dins dels actes del Correllengua del barri de Les Corts de Barcelona, en una taula rodona sota el títol de El català al carrer.

La taula estava formada per representants del col·lectius d'immigrants: en Diego Arcos, en representació del col·lectiu Immi.cat i un representant de l'Associació Senegal Solidari. A més, hi havia un membre de la Plataforma per la Llengua i una representant del Voluntariat lingüístic. En Jaume Marfany va ser el representant de la CAL d'Esplugues.

diumenge, 7 d’octubre del 2007

ENDAVANT AMB EL CORRELLENGUA!

El passat dissabte 6 d'octubre, Esplugues va commemorar el pas de la flama del Correllengua 2007.
L'acte va ser un èxit. Més de 200 persones i fins a 15 entitats del poble van participar en els actes inicials i en el II CHILLOUT LITERARI ABORIGEN. Més de 120 persones van assistir al VIè Sopar per la Llengua i a l'actuació d'en Jaume Arnella i el seu grup. Ja gairebé a la mitjanit, el grup CRAM del Baix Llobregat va tancar el Correllengua amb un concert ple de ritme i intensitat.

Més informació al web de la CAL d'Esplugues.