divendres, 3 d’octubre del 2008

IMMIGRACIÓ I MITJANS EN CATALÀ

Després que el president de l'associació balear Asocolombia deixés anar barbaritats com la que "la immersión lingüística expone nuestros hijos a las drogas" i engegués campanyes anticatalanes com la de "No compres si no entiendes", podem adonar-nos de la perillosa situació que viu la llengua catalana dins del seu propi territori.

Per això, no m'ha estranyat gens ni mica l'estudi que ha fet públic la Universitat Ramon Llull. En aquest informe, s'analitzen les preferències sobre mitjans que tenen els immigrants residents a Catalunya "amb l’objectiu de comprovar en quina mesura els mitjans autòctons (de Catalunya i de la resta d’Espanya) contribueixen a facilitar-ne la integració".

L'informe no diu res que ja no sabéssim o que, com a mínim, no ens teméssim. L’estudi revela que els immigrants, sobretot els procedents de l'Àfrica i d'Àsia, "fan un ús generalitzat de les antenes parabòliques per tal de captar les ràdios i les televisions dels països d’origen". Els llatinoamericans, que són castellanoparlants, són els que més utilitzen els mitjans autòctons. En tots els casos, segons l'estudi, es constata que "quan la llengua del mitjà és el català, el consum entre els immigrants esdevé marginal".
TV3 apareix en una decebedora sisena posició entre les emissores més vistes pels immigrants. Antena 3 és la preferida, seguida de Telecinco, TV1 i Cuatro. Catalunya Ràdio està situada en la desena posició entre lesràdios més escoltades per les persones immigrades.
Tenint en compte la poderosa influència que exerceixen els mitjans audiovisuals pel que fa a comportaments socials, culturals i lingüístics, tenim una altra mala peça al teler pel que fa a la integració dels nouvinguts.
Hi ha un apartat de l'estudi amb el qual estic totalment d'acord. Els immigrants solen fugir de determinats programes en què se'ls presenta amb una imatge distorsionada i estereotipada. Programes en què "es presenta una cara amable de la immigració, amb estrangers plenament integrats".
Els que trepitgem el carrer dia a dia sabem que la imatge que moltes vegades s'ofereix de la persona immigrada, per exemple a TV3, és una imatge manipulada, d'un immigrant totalment adaptat i integrat a la comunitat catalana i que, en tot cas i malauradament, només respon a una petita minoria.
Llengua i política. Llengua i nació. La nostra supervivència com a poble diferenciat depèn, no exclusivament, però si en bona part, que aconseguim fer del català una llengua normal en un país normal.