diumenge, 6 de desembre del 2009

CATALUNYA DECIDEIX (2)

I cap por a perdre... cap ni una...

El millor exemple el tenim al Québec on, el 1980, va tenir lloc la primera consulta en què els independentistes van sortir derrotats quan es van quedar en el 40,5% de vots favorables. Un poble, però, té dret a autodeterminar-se sempre i això és el que van tornar afer els quebequesos el 1995. El resultat va ser estretíssim i els vots favorables a la independència van arribar a ser el 49, 6%. Malgrat tornar a perdre, va quedar demostrat que el moviment independentista del Qúebec anava en augment i que estan disposats a intentar-ho de nou quan la situació els sigui més favorable.

Clar que això està passant al Canadà, un país que reconeix el lliure dret a l’autodeterminació, un dret, val la pena insistir-hi, que no té cap data de caducitat i que es pot exercir de manera continuada sempre que el poble ho desitgi.

La clau, doncs, està en l’acte mateix d’autodeterminar-se. Pere Martí, en un article titulat “Quan perdre seria guanyar” enfoca molt clarament la qüestió: “A Catalunya ara com ara no hi ha consens sobre la resposta (la independència), però sí que sembla més fàcil, segons la majoria d’enquestes, un consens a favor de preguntar. De fet, per estar d’acord a preguntar només cal ser demòcrata, no cal ser ni independentista, ni espanyolista ni federalista. Hi estan d’acord els que votarien que sí,
però també els que votarien que no, si són demòcrates.”
Només aquells que no creuen en la democràcia ni en la llibertat poden estar contra el dret d’un poble a manifestar la seva opinió i a decidir el seu futur.

1 comentari:

Dídac López ha dit...

Cap por a perdre... I avui hem sabut que es basteix "Barcelona Decideix!", plataforma que vol fer la Consulta sobre la independència al municipi de Barcelona el proper 25 d'abril (el diumenge després de Sant Jordi). Mentrestant, al Papiol i a Sant Cugat del Vallès faran la consulta aquest diumenge. I, el 28 de febrer, serà el torn de Molins de Rei. A Cornellà de Llobregat es prepara la creació de "Cornellà Decideix!". Som envoltats! I és cert que Esplugues de Llobregat fou un dels primers llocs on es rebutjà una moció municipal de suport. Aquest precedent, en certa manera, ens deslliurava una mica, en tant que, des de Decidim.cat, per exemple, es considerava que la moció havia de precedir la consulta. Però ara mateix, el moviment de les Consultes ja es concep en ell mateix com un exercici del dret d'autodeterminació. Dels municipis esmentats del nostre entorn, Esplugues i l'Hospitalet són els que tenen una situació més desfavorable de cara a la participació. No sé quina és la situació ara mateix a Sant Just Desvern o a Sant Feliu de Llobregat. "Esplugues Decideix!", naturalment, ha de ser el fruit d'una preparació prèvia. Cal veure quines reticències poden mostrar sectors que hi podrien ser propicis. També és fàcil parlar quan no seré a Esplugues fins el mes de febrer. Però el moviment de les Consultes no té cap data de caducitat en el 25 d'abril (com, potser, alguns voldrien).