divendres, 11 de desembre del 2009

ESPLUGUES... DECIDEIX? (1)

Escrivíem el passat dia 5, en referència a les consultes del 13 de desembre... Podrem dir que hem guanyat si aconseguim que se celebrin consultes a les grans capitals i, sobretot, a l’àrea metropolitana de Barcelona. Podrem dir que hem guanyat si aconseguim que la nostra comarca, el Baix Llobregat, se sumi a aquesta onada de consultes populars per la independència...

El Papiol celebrarà la consulta el proper dia 13. Molins de Rei ja té confirmada data: el 28 de febrer. Cornellà està al caure. Sant Just ja ha engegat motors i el proper 19 de desembre faran la primera trobada informativa. Barcelona també ha creat ja la plataforma que ha d’organitzar la consulta a la capital de Catalunya.

I Esplugues?

El mes de setembre, poc després del referèndum d’Arenys de Munt, ERC va presentar una moció per celebrar una consulta a Esplugues. Com es podia preveure donada la correlació de forces polítiques presents al Consistori, la moció va ser rebutjada. És evident que si volem que hi hagi una consulta popular a Esplugues sobre la independència de Catalunya, la iniciativa ha de partir de la societat civil, de les entitats, del món cultural i associatiu espluguí.

És viable ara per ara una consulta d’aquest tipus a Esplugues? Sens dubte, la situació sociopolítica del nostre poble fa que no sigui una cosa fàcil. Ara bé, mai no ho sabrem si mai no ho intentem.

No podem, però, fer volar coloms. Hem de tocar bé de peus a terra i tenir molt en compte uns condicionats previs i indispensables per al bon funcionament d’una futura plataforma a Esplugues. Uns condicionants que cal tenir molt presents abans de crear qualsevol mena de grup promotor de la consulta.

1. Pluralitat i independència. La Plataforma ha de ser d’ampli espectre; gent diversa procedent d’àmbits diversos, sense exclusions de cap mena. Els components han de formar part de la plataforma a títol personal i no com a representants de partits o entitats que, en tot cas, hi podran col·laborar donant-hi suport i ajuts diversos.

2. Pressupost econòmic. Cal elaborar un petit estudi econòmic del cost de la campanya per tal de comprovar que podrà ser assumit per la futura Plataforma.

3. Infraestructures. Per poder celebrar la consulta caldrà disposar d’una infraestructura adequada de locals i també d’un nombre de persones (força elevat) que col·laborin en totes les tasques de preparació, coordinació i celebració de la consulta.

4. Assessorament. Abans d’iniciar res, caldrà disposar de l’assessorament necessari de part de persones que hagin treballat en les campanyes anteriors del 13 de desembre.

Si no ens veiem amb cor de superar aquests condicionants previs, seria preferible no tirar endavant la convocatòria.

Esplugues decideix? Nosaltres tenim la paraula.

1 comentari:

Dídac López ha dit...

Si nosaltres tenim la paraula, jo diria Sí a "Esplugues Decideix!", entesa com una plataforma adreçada l'exercici del dret nacional d'autodeterminació. I amb l'objectiu de treballar per superar els obstacles que presenta la convocatòria d'una Consulta sobre la Independència dels Països Catalans a Esplugues: cost econòmic, manca d'infrastructures, indiferència política, hostilitat institucional. Evidentment, el que no s'ha de fer mai és posar el carro davant dels bous. Ara, el que cal és DECIDIR SI ESPLUGUES DECIDEIX. Jo decideixo que sí, i als condicionants abans dits, hauria d'afegir la meva disponibilitat limitada (seré a Esplugues per Nadal i Cap d'Any, però no de forma permanent fins passat el 10 de febrer). I ja em suposo que d'altres interessats tindran uns altres impediments. També no hem d'angoixar-nos amb la qüestió de la "data límit". El 25 d'abril que han dit a Barcelona o a Girona no és cap data límit. La data també l'hem de decidir nosaltres (i decidir si hi ha data, és clar), però només en la mesura que es faci una avaluació completa dels obstacles generals esmentats.