divendres, 13 de juny del 2008

MANUEL DE PEDROLO I CAL PARLAR DE LLENGUA

Ahir, a CAL Parlar de Llengua i durant gairebé una hora, vam poder reviure la figura de Manuel de Pedrolo i recordar alguns aspectes de la seva vida i de la seva obra.

El primer que se'ns acut és que el programa va ser curt. És impossible encabir el persontage i la seva obra en cinquanta minuts. Una llàstima perquè segur que ens vam deixar infinitat d'aspectes, de títols, d'idees, de tècniques, de pensaments... Pedrolo és massa gran i no n'hi cap ni una petita part en aquest espai televisiu.

Vam recordar, però, els seus origens nobles, la seva infantesa a l'Aranyó i a Tàrrega, la seva joventut a Barcelona. Vam poder parlar sobre alguna de les llegendes pedrolianes com aquella que ens diu que volia ser psicòleg o que va treballar de detectiu privat. Dels seus primers llibres, dels seus ideals, del seu esperit de servei al país i a la societat catalana.

En Josep Poveda ens va explicar com va néixer i quins són els principals objectius de la Fundació Manuel de Pedrolo, de la qual és el vicepresident. Uns objectius que resumiríem en:

-Recuperar la memòria de la figura i de l’obra de l’escriptor Manuel de Pedrolo
-Custòdia de l’obra
-Defensa d’una nova literatura catalana compromesa.
-Defensa de la cultura, llengua i identitat nacional catalanes.
-Normalització lingüistica i foment de la cultura popular catalana.
-Una Universitat dels Països Catalans.
-Uns mitjans de comunicació catalans i en català.

Cal remarcar la feina que està duent a terme aquest jove fundació (fa escassament tres anys que va iniciar les activitats) per, entre moltes altres coses, recuperar la figura de Pedrolo i situar la seva obra en el lloc on sempre hauria d'haver estat: com un referent de la literatura catalana del segle XX. Una obra que mereix i està demanat un estudi crític a fons de part de les universitats catalanes i també dels estudiosos que permeti que l'obra pedroliana sigui coneguda arreu, sobretot a la societat catalana on, paradaoxalment, és el lloc on sembla estar més oblidada.
Ens van acompanyar, a més de Josep Poveda, la Imma Gomila i la Núria Soldevila, en representació de la Colla de Diables infantil Boiets Esquitxafocs. Vam conversar sobre la Colla i també sobre l'esperança que en aquests moments representa la Coordinadora d'Entitats de Cultura Popular, de cara a assolir una major unitat d'acció i de coordinació entre les diverses entitats que treballen per la cultura popular i tradicional a Esplugues.