dimarts, 10 de juny del 2008

ELS PIQUETS "INFORMATIUS"

Eufemisme: Figura que consisteix a emprar un mot o una expressió suau, atenuada, inofensiva, en lloc d’un de dur, inconvenient o desplaent.

Sempre m’ha fet una certa gràcia els eufemismes... allò de dir “ens ha deixat”, en comptes de “ha mort”; o “invident”, en lloc de “cec”; o aquells que diuen “tercera edat”, “nouvinguts” o “estar marejat” per “vellesa”, “immigrants” o “estar borratxo”.

No cal dir que n’hi ha que fins i tot sobrepassen el límit d’allò que és “políticament correcte”... que m'en dieu, sinó, d’expressions com “fer l’amor” o “donar a llum”?

N’hi ha un, però, d’eufemisme, que funciona des dels temps de la transició i que els mitjans de comunicació s’encarreguen de perpetuar i gairebé de legitimar. També em faria una certa gràcia, si no fos perquè sé quin és el seu significat real del qual, tots en general, en patim les conseqüències.

M’estic referint a l’expressió, aquesta setmana de plena actualitat, “piquets informatius”.

No sé si, per raons del destí, alguna vegada heu rebut, o heu vist rebre, “informació” de part d’algun d’aquests piquets. Haureu comprovat que és una “informaciódirecta, rotunda i molt, però que molt, clara i diàfana. Tothom que rep la seva “informació” ho entén tot de cop i, evidentment, queda més que “convençut”.

En una societat com la nostra que algú ha batejat amb el nom de “societat de la informació” sempre és d’agrair que hi hagi gent preocupada i disposada a compartir amb nosaltres, pobres ciutadans, la seva particular “informació”.