dijous, 26 de juny del 2008

ENDAVANT AMB EL CORRELLENGUA!

Falten dos dies perquè el Correllengua 2008 es posi en marxa. Des de les terres del sud, un centenar de persones anirem a fer costat als nostres companys de la Catalunya Nord en tots els actes que tindràn lloc a Sant Miquel de Cuixà.

Són necessàries encara iniciatives com el Correllengua? ¿Cal encara reivindicar el ple reconeixement de la unitat de la llengua catalana, l'oficialització a tot el territori i el foment d'uns hàbits interpersonals de fidelitat lingüística? ¿Necessitem treballar més encara en la conscienciació lingüística i nacional de la gent del nostre país?

Sense cap mena de dubte creiem que sí. Malauradament el Correllengua és encara necessari, indispensable i insubstituïble.

Veieu sinó, les dades sobre audiències i consums culturals del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura que s'han fet públiques recentment. Aquestes dades ens diuen que la llengua castellana continua sent la majoritària a l'hora de consumir cultura i mitjans en els territoris de parla catalana.

Algunes xifres referides a l'àmbit dels Països Catalans: Premsa diària, el 74,4% trien capçaleres en castellà. Televisió, el 77% opten pel castellà. Internet, 91,2% en castellà. Revistes i publicacions periòdiques, 84% en castellà. Ràdio, 74,35% en castellà. Aquestes xifres milloren lleugerament si ens fixem només en les dades que es refereixen només al Principat. No gaire, però... Premsa, 64,9% en castellà. Televisió, el 72% de ciutadans la veuen en castellà. Internet, el 90% dels catalans opta pel castellà.

Mentrestant, el "Manifiesto por la lengua común" segueix sumant adhesions (la més recent la del Govern de la "Comunidad de Madrid") o els atacs a Catalunya i els catalans es fan habituals a Youtube.

Sí. No hi cap mena de dubte. Cal continuar endavant amb el Correllengua perquè, com diu el manifest d'enguany, "si no salvem la llengua, no salvarem el país, car és el nostre senyal d’identitat més clar i més contundent. La Flama del Correllengua ens incita a ser homes i dones lliures, a decidir per nosaltres mateixos i a dissenyar el nostre propi futur."

Endavant amb el Correllengua!