diumenge, 22 de juny del 2008

EL PAÍS DELS ESVORANCS (XXXI) O...L'ENEMIC CONTINUA A CASA

La Generalitat ha signat un acord amb els rectors de la majoria de les universitats del país que estableix que els professors estrangers o provinents de l'Estat espanyol que treballin a les universitats catalanes hauran de conèixer el català, de manera que tot el personal acadèmic haurà de tenir, com a mínim, el nivell C. Els professors temporals disposaran d'un termini de dos anys per aprendre el català.

Dos afegitons a la notícia...

Primer... ens ha agafat de sorpresa perquè la veritat és que crèiem que conèixer la llengua pròpia del país i, no ho oblidem, també llengua oficial, era un requisit indispensable per exercir la docència universitària. Res de res, doncs. Com els metges vinguts de fora, que aviat podran exercir legalment sense convalidar el títol (de fet ja ho estan fent a molts hospitals) també els docents podien impartir matèria en un país sense conèixer-ne l'element cabdal de la comunicació: la llengua.

Segon... No totes les universitats han signat l'acord. La Universitat Autònoma de Barcelona n'ha restat voluntàriament fora. Els motius? Diuen que la seva aspiració és contractar els millors professionals a nivell internacional i, és clar, ja sabem que una vegada més el coneixement el català és un impediment i un obstacle. Es veu que és una llengua tan complicada d'aprendre que els "millors professionals" universitaris no voldrien enfrontar-se amb aquesta "missió impossible" i optarien per anar a països amb llengües molt més senzilles d'assimilar.
Els "catalans" de la UAB no ho veuen clar, això del català. Una cosa és omplir-se la boca amb paraules i frases políticament correctes i una altra de molt diferent agafar el toro per les banyes. Ah! Tampoc ho veuen clar els controladors de la qualitat universitària, que demanen que la llengua no "impedeixi" mantenir el nivell del professorat.
Increïble! Des de quan el coneixement d'una llengua, i més quan és la pròpia i oficial del país, resulta un impediment per a la qualitat d'un bon professional?
Per cert... Al govern espanyol li sembla bé l'acord... Aquest és el país dels esvorancs, de l'esquizofrènia i de la paradoxa contínua.

L'enemic continua a casa...