dimecres, 12 de novembre del 2008

LA LLENGUA DE SIGNES CATALANA A "CAL PARLAR DE LLENGUA"


El proper dijous, 13 de novembre, a les 22 h en directe per ETV Llobregat, el programa CAL Parlar de Llengua ens conduirà pel món apassionant i sovint oblidat de la comunitat sorda de Catalunya i la llengua amb què s'intercomuniquen: La llengua de signes catalana.

Sovint, quan parlem de llengua i de llengües, oblidem l’existència d’un sistema lingüístic que forma part de la vida quotidiana de milers de catalans.

Maria Angeles Rodríguez, en el seu llibre Lenguaje de signos ens diu que un sord, encara que visqui en un medi de persones oïdores, aïllat del contacte amb d'altres sords, desenvolupa un sistema de comunicació basat en signes manuals espontanis, cosa que demostra que tots, sords i oïdors, naixem amb uns principis lingüístics bàsics, abstractes, que després utilitzem deduint la llengua de la nostra comunitat.

La llengua de signes comprèn almenys unes cinquanta llengües pràcticament inintel·ligibles entre elles mateixes (per exemple l'americana i la castellana) i nombrosos dialectes, alguns del quals coexisteixen dintre d'una mateixa ciutat. És una llengua viva que està en contínua renovació que incorpora neologismes a mesura que es necessiten.

Encara que l'Estat espanyol reconeix únicament el català i el castellà com llengües oficials a Catalunya, en la nostra comunitat coexisteix des de fa segles una altra llengua: la llengua de signes catalana.
El programa es podrà veure en redifusió el el divendres 14, a les 10h. El dissabte 15, a les 12.30h i el dimecres 19, a les 8 h.