dimecres, 29 d’octubre del 2008

UN MÓN UNIFORME...HALLOWEEN O CASTANYADA? (1)




S'acosta la nit del 31 d’octubre i el panorama no pinta gaire bé. Vagis per on vagis i miris on miris un sol nom sembla escampar-se arreu: Halloween.

Any rere any, la tradició anglosaxona, la tradició nord-americana, ocupa més àmbits diferents i els espais socials i humans es veuen envaïts per la màgica i embruixada paraula: Halloween.

Hem fet una senzilla prova amb el cercador Google... Si busquem Halloween (en tots els idiomes) ens surten 194 milions d’entrades. Si fem el mateix amb Castanyada, les entrades són 98.900. Per tal que no ens entri algun tipus de depressió, hem limitat la recerca a entrades en llengua catalana i el resultat és una mica més satisfactori: Halloween 175.000 – Castanyada 90.300.

Què és el Halloween? Què és la Castanyada? Hem de cedir a la tendència globalitzadora que ens ve impulsada des de la cultura anglosaxona i sobretot des dels Estats Units?

¿El món del futur serà un món ple d’hamburgueses, fast-food, cola americana, Pares Noels, dies de San Valentín, música anglosaxona i... és clar... Halloween’s?

Parlem-ne una mica de tot plegat...