divendres, 26 de setembre del 2008

QUE LA PRUDÈNCIA DEIXI DE FER-NOS TRAÏDORS

"Les enquestes diuen que hi ha al voltant d’un 30% d’independentistes entre la població catalana [...] Podríem els catalans prendre exemple dels negres americans al 1963 que van aplegar 200.000 persones i van anar a Washington encapçalades per Martin Luther King? Podríem aplegar nosaltres una xifra significativa de catalans i fer una marxa sobre Madrid?"

Aquest desig el formulava el professor de la Universitat de Barcelona, Enric Canela, en el seu article Perplex, jo? del 6 de setembre passat.

Aquest nostre poble, acostumat a les iniciatives individuals i col·lectives, avesat que la societat civil sigui la gran substituta del paper que haurien de fer els nostres polítics, ha engegat una nova acció i la marxa sobre Madrid s’ha convertit en 10.000 catalans a Brussel·les per reivindicar el dret d¡’autodeterminació .

El projecte ha començat amb el (tant de moda!) Facebook i continua amb un espai web propi: Deumil.cat. De moment, prop de 900 persones ja s’hi han adherit, de les quals prop de 500 han confirmat la seva intenció de participar en la marxa.

La història del nostre país és plena d’episodis que semblen repetir-se cíclicament. La iniciativa d’aquesta marxa em porta a la memòria una acció similar que va emprendre la Crida, si mal no recordo, l’any 1982: El Tren de les Nacions.

Diu Enirc Canela: "Aquesta marxa hauria de ser el tret de sortida per posar la independència de Catalunya a l’agenda internacional... i més endavant, el 2009 serà el nostre any. Sense por. Com va dir Jordi Carbonell dijous va fer 32 anys: Que la prudència no ens faci traïdors."

Sense ànim de frivolitzar, potser el nostre problema s’assembla al d’aquell aficionat del Barça que es passava la vida dient Aquest any, sí! Jo no sé si el 2009 serà definitivament l’any del nostre país. Tant de bo! De totes maneres, perquè algun any sigui el nostre any, cal continuar el treball diari amb un objectiu de futur ben clar, sense defallir i sense renúncies.
No sé si l’any 2009 serà el nostre any... va sent hora, però, que la prudència deixi de fer-nos traïdors.
Us imagineu 10.000 catalans amb estelades, tot un dia per Brussel·les, reivindicant el dret d’autodeterminació? Quin cap de setmana! Totes les TV i els diaris se'n farien ressò! (Deumil.cat)