dijous, 4 de setembre del 2008

ESPLUGUES I EL CORRELLENGUA 2008

Un any més, la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua) d’Esplugues i les entitats socioculturals són a punt de celebrar els actes del Correllengua 2008.

“FUTUR, LLENGUA I NACIÓ”

A l’entorn d’aquest lema, el Correllengua 2008 va iniciar la seva marxa el passat 28 de juny al monestir de Sant Miquel de Cuixà (Rosselló) i finalitzarà el 8 de novembre a Perpinyà. Entre aquestes dues dates, la flama del Correllengua recorrerà la gran majoria de comarques, viles i ciutats dels Països Catalans.

El Correllengua es consolida any rere any com una de les iniciatives més fortes i reeixides a favor de la llengua i cultura catalanes. És una iniciativa sorgida de la societat civil; una proposta per la defensa i promoció de la llengua catalana, transversal, oberta, participativa i popular, que té com a objectius fomentar l’ús social de la llengua en tots els àmbits. És també una eina per donar a conèixer la nostra llengua i cultura a les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen, i una manera festiva i oberta de celebrar la catalanitat, al carrer, de manera desacomplexada i en positiu.

LA COLUMNA PERE IV
Enguany serà el dotzè any en què se celebra el Correllengua arreu del territori nacional. El Correllengua es vertebra amb el pas de la Flama, que és l’element simbòlic i cohesionador de tota aquesta iniciativa, per les diferents poblacions del país. La Flama es divideix en quatre columnes que porten els noms de persones que s’hagin significat pel seu treball i la seva fidelitat a la nostra llengua i cultura. Enguany, Esplugues i el Baix Llobregat pertanyen a la columna Pere IV el gran poeta i narrador.
LA LLENGUA: FACTOR COHESIONADOR DE LA SOCIETAT
Per què el Correllengua?

La principal preocupació de la CAL d’Esplugues radica en tot allò que afecta als drets i a l’ús de la llengua catalana en la societat actual i, sobretot, quin serà el seu futur com a llengua de cultura, d’ús i de comunicació.

Des de la CAL, però, entenem la llengua com un factor integrador, vertebrador, el factor cohesionador d’una societat, en aquest cas de la societat catalana. Des de la CAL estimem i respectem totes les llengües i cultures i, evidentment, tots els signes exteriors que manifesten aquesta diversitat cultural i lingüística.

Avui, el 2008, volem reafirmar-nos en el nostre missatge del Correllengua 2003: “Nosaltres no creiem en el monolingüisme, ni tampoc en el bilingüisme...Nosaltres creiem en el multilingüisme... La societat catalana del futur serà una societat multilingüe i multicultural. Nosaltres volem que sigui també una societat cohesionada i això només podrà ser si es vertebra a l’entorn de la llengua i cultura catalanes.”


EL SETÈ ANY A ESPLUGUES

El Correllengua 2008 serà ja el setè que se celebra a Esplugues. El pas de la Flama per la nostra població serà el proper dissabte 18 d’octubre i ho farà, com sempre, amb tot un seguit d’actes que tindran lloc als jardins del Casal de Cultura Robert Brillas.
Dos són els grans punts en què es recolza el Correllengua d’Esplugues. D’una banda, la participació col·lectiva popular en un projecte lingüístic comú. Disset entitats van participar en la passada edició del Correllengua. De l’altra, l’extensió del seu missatge: reconeixement de la unitat de la llengua, oficialització a tot el territori i foment d’uns hàbits de fidelitat lingüística. Tot a l’entorn del català com a llengua comuna i com a element d’integració i de cohesió social.

La feina, cal recordar, però, que no comença ni s’acaba el dia del Correllengua. Com recollia el manifest de 2007:

Hem de ser conscients que, en última instància, depèn de totes i tots nosaltres que la llengua sigui present i activa en la vida pública els 365 dies de l’any.