dissabte, 3 de maig del 2008

EL PAÍS DELS ESVORANCS (XXVI) O... NACIÓ O "NACIONCILLA"

Ja ens ho va avançar l'Alfons López Tena en la seva conferència durant el lliurament dels premis Joan Coromines d'enguany: l'Estatut quedarà com una simple llei decorativa després de passar, primer pel ribot de Madrid i, ara, per la retallada amb tisores de podar que ens té preparada el Tribunal Constitucional.

Ja no es tracta només del terme "nació", que quedarà convertit en la "nacioncilla" que parodien els de Minoria absoluta. Segons els rumors que comencen a córrer, està en perill el sistema de finançament que, recordem-ho, va ser un dels principals motius per tirar endavant la reforma estatutària.

Més coses, però, poden caure del redactat. D'una banda, tot el relatiu a Justícia i, d'altra, volen eliminar l'article que proclama el "deure" de conèixer el català. A partir d'aquí, pot començar a rodolar la bola de neu. Per començar, es podrà atacar el sistema educatiu català i la immersió lingüística. Si no hi ha "deure", per què i com es defensa legalment una sistema escolar que tingui com a llengua vehicular el català?