divendres, 9 de febrer del 2007

ON ÉS LA LLIBERTAT?

"La empresa de ropa y equipamientos deportivos Kelme, con sede central en Elche (Alicante), ha rescindido recientemente el contrato de patrocinio que le vinculaba al jugador del F.C. Barcelona, Oleguer Presas Renom.

Según fuentes de la propia compañía, los motivos de esta rescisión se basan, en último término, en las recientes declaraciones del futbolista en diversos medios de comunicación.

Los responsables de la empresa deportiva abogan por la defensa de los derechos de libertad de expresión y libre pensamiento. Sin embargo, la vinculación de kelme con el jugador se basaba en criterios única y exclusivamente deportivos, por lo que se tomó la decisión de rescindir la relación contractual unilateralmente." (Voleu saber qui són aquests de KELME?)


Les primeres represàlies han començat a caure damunt del jugador. Coneixent com és l'Oleguer sabem que ell n'era conscient quan va escriure el seu article de tot el que podia comportar-li. Tot i així el va escriure donant tota una lliçó a tots aquests tertulians de cobrament que no s'atreveixen a parlar-ne obertament en els espais radiofònics i televisius de què disposen; donant una lliçó a tots aquests professionals del periodisme que prefereixen obviar temes espinosos que els poden comportar problemes; donabt una lliçó a tots aquests polítics que parlen quan han de callar i callen còmplicement quan haurien de denunciar. Una lliçó també per a nosaltres, ciutadans i per a tot l'entramat que forma això que hem vingut a denominar la "societat civil". També per a nosaltres va la lliçó.

Important, molt important l'actitud d'Oleguer Presas. Un home que es podria dedicar només a jugar a futbol, a guanyar diners, a ser popular i mediàtic... a viure com un rei i que, en canvi, opta pel compromís civil, social i nacional; que opta per un compromís solidari, vertiablement solidari i que no té res a veure amb aquesta mena de solidaritat de "saló", de solidaritat políticament correcta, amb què s'omplen la boca tants tertulians, tans periodistes, tants polítics, tants ciutadans....

Només ens cal seguir l'exemple de l'Oleguer ciutadà i expressar les nostres opinions de manera lliure i responsable, sense cap mena de temor a les represàlies que, d'una o altra manera, acabaran caient-nos al damunt... De la mateixa manera que li comencen a caure a l'Oleguer Presas.

Alguna cosa s'hauria de fer... alguna cosa hauríem de fer... Crec que, a més de mostrar la nostra solidaritat incondicional amb Oleguer Presas, cal atacar la línia de flotació de KELME. Urgeix una campanya de protesta i de boicot contra aquesta marca esportiva que tan poc respecte ha mostrat per l'exercici de la llibertat d'expressió individual.

Només puc fer meves les paraules d'en Vicenç Partal a Vilaweb: "[...] i ho ha fet ara Oleguer Presas, un jugador del qual aquest Barça que diu que és més-que-un-club hauria de sentir-se especialment orgullós, del qual jo em declare admirador i per al qual reclame avui la solidaritat oberta i visible de tots els qui creiem que l'esport és molt millor encara quan ajuda a fer millor el món en què vivim."

La meva solidaritat i admiració per Oleguer Presas.