dimecres, 9 d’abril del 2008

CAL PARLAR DE LLENGUA: CATALUNYA EXPLICADA ALS ALEMANYS

El proper dijous 10 d'abril, a les 22 h i en directe per ETV Llobregat, podrem conversar amb Klaus-Jürgen Nagel, autor del llibre "Catalunya explicada als alemanys. Les claus per entendre una nació sense estat de l'Europa actual."

Klaus-Jürgen Nagel és professor agregat i membre del Grup de Recerca en Teoria Política a la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix classes de teoria política i de política comparada, des de l’any 1997. Abans havia exercit la docència a les universitats de Bielefeld i de Frankfurt del Main, en història i ciències socials, res-pectivament. Ha publicat sobre nacionalisme, federalisme i integració europea, i sobre organització territorial d’Alemania i d’Espanya, entre altres temes.

En aquest llibre es tracta la qüestió de com n'és de diferent Catalunya d'Espanya i com se senten aquestes diferències. Veiem-ne algun fragment:

"A Catalunya avui encara s'hi troben tipus de comportament que remeten a aquell temps i que demostren falta de sobirania lingüística, com ara renúncies ràpides a parlar la llengua, disculpar el seu ús, servilitat ligüística i, en ocasions, un esperit missioner exagerat que també, en el fons, demostra inseguretat."

"Avui els catalans que dominen el català són camaleons ligüístics, que segons l'entorn utilitzen una de les dues llengües oficials de Catalunya. Mentre que hom pot solucionar totes les qüestions quotidianes en castellà, és gairebé impossible servir-se exclusivament de la llengua original del país."

"Tanmateix, en el cas català es tracta sempre d'una aportació solidària d'envergadura, que en tot cas és molt més elevada que l'aportació del länder d'Alemanya occidental fan als de l'Alemanya oriental. Segons les fonts catalanes esmentades la "solidariat" catalana podria doblar l'alemanya."
El programa comptarà amb la presència de l'Aleix Costa, de l'Assembla Independentista "La Guitza".

1 comentari:

Dídac López ha dit...

En Francesc Sala-Duch sempre insistia en el fet que una de les dificultats de la qüestió catalana era l'ús del mot 'nacionalista', que a Alemanya té molta mala premsa. N'hi ha, és clar, d'altres dificultats, com ara el destriament de la identitat catalana en el magma romànic (i d'ací que molts alemanys comparin el català amb el bavarès o el franconià). Per això és bo que gent com Klaus-Jürgen Nagel la clavi (si se'm permet l'acudit).

El llibre de Nagel també pot ser interessant per a la comunitat germanòfona d'Esplugues.